Astma og allergier Hjerte-/kredsløbssygdomme Kosttilskud

Rosmarinekstrakt med hele 20 antioxidante stoffer

Rosmarinekstrakt er et lidt overset naturmiddel, men rent faktisk indeholder det ikke færre end 20 antioxidante stoffer, der har sundhedsfremmende indvirkning på dit helbred.

Hvad er rosmarinekstrakt?

Ekstraktet kommer fra Rosmarinus officinalis L., en almindelig plante, der har vokset i Alperne siden middelalderen og nu findes over hele verden. Ifølge overleveringen har planten fået sit navn fra Jomfru Maria, som lagde sin kappe på en rosmarinbusk med en hvid blomst ovenpå. Blomsten blev i løbet af natten blå, og planten blev kendt under navnet “Marias rose”.

Rosmarinekstrakt med masser af antioxidante stofferRosmarin er i årtusinder blevet brugt som krydderurt og konserveringsmiddel, i kosmetik og hårprodukter og som urtemedicin mod en lang række sygdomme. Men indtil nu har man ikke haft fuld klarhed over de kemiske stier, der giver planten dens sundhedsfremmende virkning.

Der findes masser af forskningsrapporter om rosmarins omfattende antioxidante aktivitet. Botanikeren dr. James Duke fra det amerikanske landbrugsministerium etablerede den banebrydende Phytochemical Database, der oplister alle kendte kemiske stoffer i mere end 1.000 spiselige planter, herunder de mest almindelige urter og krydderier. Ifølge Duke indeholder rosmarin over 20 antioxidanter, og det er det eneste stof i hans database med immunforsvarsregulerende, betændelseshæmmende og antioxiderende aktivitet.

Rosmarinekstrakt er i årevis blevet anvendt kommercielt som et antimikrobialt fødevarekonserveringsmiddel, men nu ved vi med sikkerhed, at det også har meget at byde på som kosttilskud – særligt til forebyggelse af visse kræfttyper, allergier og udvikling af Alzheimers.

Hvorfor tage rosmarinekstrakt?

Der findes masser af fremragende antioxidanter, der bekæmper skader forårsaget af frie radikaler. Men rosmarinekstrakt indeholder omkring 20 antioxidanter og giver kraftig beskyttelse mod kroniske sygdomme, herunder Alzheimers, som er en af de mest frygtede sygdomme i vore dage. Ekstraktet

  • giver kraftig antioxidant beskyttelse
  • beskytter hjernecellerne mod almindelige aldringstegn
  • kan måske bremse udviklingen af Alzheimers
  • medvirker til at reducere symptomer på allergi, særligt over for støvmider
  • øger virkningen ved E-vitamin
  • medvirker til at reducere forhøjet blodtryk.
  • stimulerer produktionen af galde og mavesaft

Hvad gør rosmarinekstrakt så specielt?

Det er bevist, at antioxidanter kan ødelægge frie radikaler, men ikke alle antioxidanter er lige gode. Oftest kan en antioxidant, når den har neutraliseret en fri radikal, ikke længere anvendes som antioxidant, fordi den omdannes til et passivt stof – eller endnu værre: Den omdannes til en fri radikal. Men her skiller rosmarinekstraktet sig ud, idet dets antioxiderende virkning holder sig længere. Desuden indeholder det over 20 antioxidanter, bl.a. carnosinsyre, som er en af de eneste antioxidanter, der er i stand til at deaktivere frie radikaler via en kaskadeproces. Reagensglasforsøg har vist, at når carnosinsyre angriber frie radikaler, omdannes det til mindst fire andre stoffer, som hver især har evnen til at neutralisere yderligere frie radikaler.

Når rosmarinekstrakt kombineres med andre antioxidanter, øges disses virkning. Et eksempel er E-vitamin, som efter ødelæggelse af en fri radikal normalt skal gendannes, før det kan bruges igen. Men når det kombineres med rosmarinekstrakt, forynges det af carnosinsyren, som starter kaskadeprocessen, så E-vitaminet opnår sin oprindelige form og dermed kan ødelægge flere frie radikaler.

Virkeområder

Beskytter og understøtter hjernens funktion

Rosmarin er i årtusinder blevet brugt som hukommelsesstyrkende middel, og nu er forskerne i fuld gang med at påvise dets evne til at fremme de kognitive funktioner. Faktisk er mange af den holdning, at i lyset af de relativt virkningsløse medicinske metoder til behandling af demens med alle deres bivirkninger kan rosmarinekstrakt meget vel vise sig at være en effektiv, naturlig demens-behandling, som de fleste kan tåle.

Nye forskningsresultater tyder på, at carnosinsyre beskytter hjernen – uden de bivirkninger, der er ved mange af de lægemidler, som bruges til at behandle nervenedbrydende sygdomme. To nye forsøg under ledelse af Stewart Lipton, MD, PhD, fra Burnham Institute for Medical Research i La Jolla i Californien, og Takumi Satoh, MD, PhD, fra Iwate University i Japan, viser, at carnosinsyre aktiverer en signalsti, der beskytter hjernecellerne mod de skader fra frie radikaler, man typisk ser ved hjerneblødning og andre lidelser som fx Parkinsons og Alzheimers.

Andre forsøg tyder på, at en anden af de antioxidanter, der findes i rosmarin, rosmarinsyre, der også er virus- og bakteriedræbende og betændelseshæmmende, beskytter hjerneceller mod beta-amyloide skader. Beta-amyloidt plak produceres, når hjerneproteinet APP (Amyloid Precursor Protein) opdeles af enzymer. Det får hjernens nerveceller til at nedbrydes og dø, og de fleste forskere anser det for at være startskuddet til udvikling af Alzheimers.

Forskere ved Nagoya University Graduate School of Medicine i Japan undersøgte den beskyttende virkning ved rosmarinsyre på laboratoriedyr med kognitiv dysfunktion som resultat af amyloidt beta-protein. Efter adskillige doser af rosmarinekstrakt klarede dyrene sig bedre i hukommelsestests, fx i en labyrint, og ved genkendelse af objekter. Forskerne konkluderede, at et dagligt indtag af rosmarinekstrakt måske kan beskytte mod det hukommelsestab, der ses ved Alzheimers.

Angst og stress er to af de symptomer, der kan ledsage demens. Derfor er forsøg, der viser, at rosmarinekstrakt har en beroligende virkning på hjernen og samtidig understøtter både kort- og langtidshukommelse, signifikante.

Rosmarinolie med antioxidante stofferAllergier

Uanset om du lider af årstidsbestemte allergier, eller du nyser på grund af de mikroskopiske husstøvmider, så ved du, hvor irriterende det er at forsøge at trække vejret, når næsen er stoppet eller
løber, eller dine bronkier har trukket sig sammen. Rosmarinekstrakts betændelseshæmmende egenskaber reducerer allergiske reaktioner, herunder astma.

I et 21 dage langt randomiseret, placebo-kontrolleret dobbeltblind-forsøg ved Kyoto Prefectural University of Medicine i Japan fik årstidsallergikere et tilskud af rosmarinekstrakt eller placebo. De, der fik rosmarinekstrakt, oplevede en signifikant reduktion i symptomerne (løbende næse, kløende øjne, der løber i vand) sammenlignet med placebogruppen. Desuden var behandlingen i signifikant grad med til at reducere antallet af neutrofiler og eosinofiler (hvide blodlegemer, som beskytter mod invaderende mikroorganismer) i næseslimhinden.

Forsøg foretaget med laboratoriedyr har også vist, at rosmarinekstrakt mindsker den inflammation, der ledsager allergiske reaktioner over for husstøvmider og astma. Dette får forskerne til at konkludere, at rosmarinekstrakt kan være gavnligt for astmapatienter.

Forhøjet blodtryk

Forhøjet blodtryk skyldes som regel en kombination af stress, øget kolesterol, betændelse og blodplader, der har tendens til sammenklumpning. Kronisk stress giver sammentrækning af blodkarrene og dannelse af klumpende blodplader, hvilket kan resultere i en blodprop. Når blodkarrene trækker sig sammen, er der mindre plads til blodet, og plak kan yderligere mindske pladsen. Hvis blodpladerne klumper sig sammen og danner en prop, kan karret blive helt tilstoppet, og det omgivende væv kommer til at mangle ilt og næringsstoffer – hvilket fører til hjerteanfald og hjerneblødning. Videnskabelige forsøg har vist, at antioxidanterne i rosmarin hæmmer iltning af LDL (det dårlige kolesterol) og sammenklumpning af blodplader – begge væsentlige faktorer i kredsløbssygdomme.

Der er også antioxidante stoffer i en dejlig kop rosmarinteRosmarinekstrakt er ét muligt middel til reduktion af forhøjet blodtryk. En gennemgang af traditionelle behandlingsmetoder til forhøjet blodtryk og diabetes i Marokko har vist, at rosmarin er et populært urtemiddel til behandling af disse lidelser.

Læs også
Rosmarinduft fremmer hjernens præstationsevne
Krydderier får ikke bare maden til at smage bedre…
Selvhelbredelse med lægeurter
Amizan – hjælp til allergikere
Forhøjet blodtryk? Er det ikke snart på tide at gøre noget ved det?
Forbrugererfaring: Rødvin mod kløe i ørerne

Kilder
Moreno S, Scheyer T, Romano CS, Vojnov AA. Antioxidant and antimicrobial activities of rosemary extracts linked to their polyphenol composition. Free Radic Res. Feb 2006;40(2):223-31.
al-Sereiti MR, Abu-Arner KM, Sen P. Pharmacology of rosemary (Rosmarinus officinalis L.) and its therapeutic potentials. Indian J Exp Biol. Feb 1999;37(2): 124-30.
Masuda T, Inaba Y, Takeda Y Antioxidant mechanism of carnosic acid: structural identification of two oxidation products. J Agric Food Chem. Nov 2001;49(11):5560-5.
Kennedy DO, Scholey AB. The psychopharmacology of European herbs with cognition-enhancing properties. Curr Pharm Des. 2006;12(35):4613-23.
Lipton SA. Pathologically activated therapeutics for neuroprotection. Nat Rev Neurosci. Okt 2007;8(10):803-8.
Satoh T et al. Carnosic acid, a catechol-type electrophilic compound, protects neurons both in vitro and in vivo through activation of the Keap1/Nrf2 pathway via S-alkylation of targeted cysteines on Keap1. J Neurochem. Feb 2008;104(4):1116-31. Publiceret online 6. nov. 2007.
Alkam T, Nitta A, Mizoguchi H, Itoh A, Nabeshima T. A natural scavenger of peroxynitrites, rosmarinic acid, protects against impairment of memory induced by Abeta (25-35). Behov Brain Res. Jun 2007;180(2): 139-45. Publiceret online 1. mar. 2007.
Pereira P, Tysca D, Oliveira P, da Silva Brum LF, Picada JN, Ardenghi P. Neurobehavioral and genotoxic aspects of rosmarinic acid. Pharmacol Res. Sept 2005; 52(3):199-203.
Takano H et al. Extract of Perilla frutescens enriched for rosmarinic acid, a polyphenolic phytochemical, inhibits seasonal allergic rhinoconjunctivitis in humans. Exp Biol Med (Maywood). Mar 2004;229(3):247-54.
Inoue K et al. Effects of volatile constituents of a rosemary extract on allergic airway inflammation related to house dust mite allergen in mice. Int J Mol Med. Aug 2005;16(2):315-9.
Sanbongi C et al.Rosmarinic acid in perilla extract inhibits allergic inflammation induced by mite allergen, in a mouse model. Clin Exp Allergy. Jun 2004;34(6):971-7.
Lo AH et al. Carnosol, an antioxidant in rosemary, suppresses inducible nitric oxide synthase through down-regulating nuclear factor-kappaB in mouse macrophages. Carcinogenesis. Jun
2002;23(6):983-91.
Singletary K et al. Inhibition by rosemary and camosol of 7,12-dimethylbenz[a]anthracene (DMBA)-induced rat mammary tumorigenesis and in vivo DMBA-DNA adduct formation. Cancer Lett. Jun 1996;104(l):43-8.
Cheung S, Tai J. Anti-proliferative and antioxidant properties of rosemary Rosmarinus officinalis. Oncol Rep. Jun 2007; 17(6): 1525-3.
Steiner M et al.Carnosic acid inhibits proliferation and augments differentiation of human leukemic cells induced by 1,25-dihydroxyvitamin D3 and retinoic acid. Nutr Cancer. 2001;41(1-2):135-44.
Offord EA et al. Mechanisms involved in the chemoprotective effects of rosemary extract studied in human liver and bronchial cells. Cancer Lett. Mar 1997;114(1-2):275-8.
Tahraoui A et al. Ethnopharmacological survey of plants used in the traditional treatment of hyper­tension and diabetes in south-eastern Morocco (Errachidia province). J Ethnopharmacol. Mar 2007;110(1):105-17. Epub 2006 Sep 23.
Zeng HH, Tu PF, Zhou K, Wang H, Wang BH, Lu JF. Antioxidant properties of phenolic diterpenes from Rosmarinus officinalis. Acta Pharmacol Sin. Dec 2001 ;22(12): 1094-8.
Lee JJ et al. Antiplatelet activity of carnosic acid, a phenolic diterpene from Rosmarinus officinalis. Planta Med. Feb 2007;73(2):121-7.