C-vitamin E-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

Åreforkalkning efter transplantation modvirkes af C- og E-vitamin

En amerikansk undersøgelse har vist, at tilskud af C-vitamin og E-vitamin til mennesker efter hjertetransplantation klart nedsætter tendensen til åreforkalkning efter operationen.

I undersøgelsen deltog 40 hjertepatienter, der var blevet hjertetransplanteret mellem nul og to år tidligere. De blev tilfældigt fordelte til enten at få 500 mg C-vitamin to gange dagligt og 400 i.e. E-vitamin to gange dagligt eller placebo. Forsøget varede et år. Før og efter forsøget målte man tykkelsen af det indre lag i kranspulsårerne ved hjælp af ultralyd, blodkarrenes evne til at reagere samt indholdet af C-og E-vitamin i blodet.

Undersøgelsen viste, at indholdet af de to vitaminer steg i vitamingruppen, men ikke i placebogruppen. Efter et år øgedes tykkelsen af det indre lag i kranspulsårerne hos gruppen, der fik placebo, med 8 %, mens det ikke ændredes sikkert i gruppen, der fik de to vitaminer. C- og E-vitamin havde en hæmmende virkning på dannelsen af belægninger inde i pulsårerne, en større effekt end ved behandling med de kolesterolnedsættende lægemidler statiner, der tidligere også har vist sig at kunne forsinke udviklingen af åreforkalkning efter transplantationer. C-vitamin og E-vitamin støtter hinandens virkning.

Kilde
The Lancet, bd 359, 2002.