E-vitamin

E-vitamin reducerer inflammation

I tidsskriftet Experimental Physiology har forskere fra University of Illinois offentliggjort den opdagelse, at E-vitamin i dyremodeller modvirker inflammation, dvs. har en betændelseshæmmende virkning.

Et forskerteam under ledelse af professor i kinesiologi og folkesundhed Kimberly Huey gav E-vitamin eller placebo til en gruppe mus i tre dage, inden de gav dyrene en indsprøjtning af en lav dosis E.coli-lipopolysakkarid for at fremkalde inflammation. En kontrolgruppe fik en dosis saltvand i stedet for lipopolysakkarid.

E-vitamin kan medvirke til at reducere inflammationTeamet påviste et højere niveau af cytokinerne interleukin-6 og interleukin-1-beta i skelet- og hjertemuskulaturen hos de mus, der havde fået lipopolysakkarid, men i den gruppe, der samtidig havde fået E-vitamin, var cytokin-indholdet signifikant lavere end hos placebo-musene. Cytokinerne fungerer som intercellulære kommunikatorer, der medvirker i immunforsvaret, men de kan også føre til udbredt inflammation.

Dr. Huey konkluderer, at E-vitamin “kan have en gavnlig indvirkning på personer med kronisk inflammation, fx ældre”.

Læs også
E-vitamin: Hvad kan det gøre for dig?
E-vitamin alene reducerer risikoen for hjerteanfald
E-vitamin og leddegigt
Amyotrofisk lateral sklerose (ALS) og E-vitamin
Magnesium beskytter mod inflammation og endothelial dysfunktion
C- og E-vitamin er effektivt mod endometriose-smerter
E-vitamin mindsker risikoen for neuropati hos patienter i kemoterapi
Hvidløg modvirker endothelial dysfunktion

Kilde
Huey KA, Fiscus G, Richwine AF, Johnson RW, Meador BM. In vivo vitamin E administration attenuates interleukin-6 and interleukin-1 beta responses to an acute inflammatory insult in mouse skeletal and cardiac muscle. Exp Physiol. December 2008;93(12):1263-72.