Diabetes E-vitamin

Diabetes: E-vitamin kan forebygge karskader

Høje blodsukkerværdier bør ubetinget behandles med medicin. Det er desværre ikke særligt hyppigt tilfældet.

Flere og flere lider af diabetes type II. Næsten halvdelen bliver ikke behandlet, fordi de simpelthen ikke ved, at de lider af diabetes. En manglende behandling af denne stofskiftesygdom forårsager nethindeforandringer, der kan udvikle sig til blindhed. Risikoen for at blive ramt af hjerteinfarkt eller et hjerteslag stiger med det 50-foldige.

Amerikanske forskere har konstateret, at en øget tilførsel af E-vitamin muligvis kan hjælpe med at reducere risikoen for hjertesygdomme og slagtilfælde hos type II-diabetikere. Hvis diabetikere igennem 3 måneder indtager 1.200 i. e. E-vitamin, kan der ved hjælp af de hvide blodceller (monocytter) ske en begrænsning af betændelsestilstande. For første gang kunne det påvises, at E-vitamin kan have en betændelsesmodvirkende effekt hos diabetikere. Hertil kommer, at sygelige karforandringer hos type II-diabetikere hører med til de vigtigste dødsårsager. Disse påvirkes afgørende af plak (aflejringer) på karvæggene.

Fra tidligere undersøgelser ved man, at E-vitamin bekæmper frie radikaler. Forskerne mener derfor, at et E-vitamintilskud er en hensigtsmæssig forebyggende terapi hos diabetikere.

Læs også
Diabetes? Tjek lige din E-vitaminstatus…
Diabetes og E-vitamin
E-vitamin kan måske reducere diabetikeres risiko for hjertesygdom
E-vitamin kan nedsætte risikoen for senkomplikationer ved diabetes
E-vitamin: Er der negative bivirkninger?
E-vitamin: En gammel ven viser nye sider af sig selv