E-vitamin

E-vitamin og alkoholikere

Et tilskud af E-vitamin kan være af afgørende betydning for alkoholikere. E-vitamin er blodets vigtigste fedtopløselige antioxidant, der transporteres sammen med lipopro­teiner. Det er i stand til at hæmme dannelsen af singlet ilt, frie radikaler, lipid-radikaler og lipid-hydroperoxider og dermed beskytte de flerumættede fedtsyrer som komponenter i cellemembra­nernes fosfolipider… En anden faktor i antioxidantforsvaret er glutathion peroxidase, et enzym, der bruger selen som co-faktor.

Man har iagttaget øget iltning af fedtstofferne og øget aktivitet blandt de frie radikaler hos alko­holikere. Dette kan være vigtige faktorer i udviklingen af leversygdom, neurologisk dysfunktion, kredsløbssygdom og kræft. Forfatterne undersøgte blodets indhold af E-vitamin og selen hos 13 alkoholikere, der var indlagt til behandling. Blodindholdet af såvel E-vitamin og selen som zink var lavt, og forfatterne opfordrer til yderligere forskning i E-vitaminstofskiftet hos alkoholikere “med henblik på at undersøge den potentielt gavnlige virkning af E-vitamintilskud til alkoholikere”.

Alkoholikere mangler ofte E-vitamin

Læs også
E-vitamin: Hvad kan det gøre for dig?
Alkohol og forhøjet blodtryk
Fakta om vitaminer og mineraler
Cirrhose, muskelkramper og zink
Alkohol og nikotinamid
Alkohol uden mad kan forhøje blodtrykket
Alkohol og tobak øger risikoen for tyk- og endetarmskræft
11 gode råd til et længere liv

Kilde
Bjorneboe GEA et al. Diminished serum concentration of vitamin E in alcoholics. Annals of Nutrition and Metabolism 32:56-61 (1988).