I dag kan man med gode resultater blive opereret for grå stær, men findes der også metoder til beskyttelse mod udviklingen af øjensygdommen?
Øjets linse – det organ, vi bruger til at fokusere med – er på størrelse med en hovedpinetablet, og det er den eneste kropsdel, der aldrig skiller sig af med celler. Linsen får sine næringsstoffer indirekte via tårestrømmen og ikke direkte fra blodstrømmen.
Belastningen på linsen er stor i og med, at den konstant udsættes for et bombardement fra solens ultraviolette stråler via den gennemsigtige hornhinde. For at vedligeholde linsens transparens og dermed klarhed skal mængden af beskyttende antioxidanter være højere i tårestrømmen end blodplasmaet. Linsen mister ca. 1 % af sin transparens om året, så hvis man lever længe nok, vil man sandsynligvis udvikle grå stær.
Men masser af forsøgsdata tyder på, at man med den rigtige kost kan beskytte sig mod sygdommen. I 1990 sammenlignede James Robertson fra Department of Epidemiology ved University of Western Ontario i Canada en gruppe voksne med grå stær med en gruppe, der ikke havde lidelsen. Han fandt frem til, at daglig indtagelse af 300-600 mg C-vitamin reducerede risikoen for lidelsen med 70 %, og 400 I.E. E-vitamin om dagen i mere end et år reducerede risikoen med 50 %.
Læs også
Grå stær: Sådan kan du beskytte dig
Vitaminer kan medvirke til at forebygge grå stær
Grå stær og aldersbetinget makulær degeneration
Grå stær – biokemiske faktorers betydning
E-vitamin og dine øjne
Alfa-liponsyre – anvendelsesområder
Kilder
Stahl E et al. Regulation of glutathione level in venous plasma and aqueous humor in cataracta senilis provecta. Ophthalmology 1996;93:54-8.
Robertson JM. Cataract prevention: time for a clinical trial. Br J Clin Pract 1990;44:475-6.