D-vitamin Hjerte-/kredsløbssygdomme

D-vitaminmangel øger risikoen for hjerte-/karsygdom

Et lavt D-vitaminniveau kan forårsage forhøjet blodtryk og øge risikoen for hjerteanfald og herunder slagtilfælde. For hver 10 % forøgelse af blodets D-vitaminindhold falder risikoen for blodtryksforhøjelse med 8,7 %.

Observationsundersøgelser har tydet på, at der fandtes en sådan sammenhæng mellem D vitaminniveauet og hjerte-karsygdom, men at de to fænomener eksisterer samtidig beviser ikke, at D-vitaminmangel er årsagen. Derudover har kontrollerede lodtrækningsforsøg givet uklare resultater. Der har derfor været behov for en meget stor undersøgelse, der kunne fjerne tvivlen og bevise sammenhængen, hvis den var reel.

Den heromtalte undersøgelse er den hidtil største af D-vitamins indflydelse på blodtrykket. Undersøgelsen blev iværksat af Dr. Vimal Karani fra University College i London og hans kolleger. De fandt frem til deres konklusioner ved at bearbejde data fra 55 undersøgelser med mere end 155.000 personer fra forskellige centre i Europa og Nordamerika.

Forskerholdet anvendte genetiske variationer som mål for individets D-vitaminstatus med henblik på at teste for en årsagssammenhæng med blodtryk og forhøjet blodtryk. De er meget sikre på deres resultater og har besluttet sig for at undersøge flere årsagssammenhænge mellem D-vitaminniveauet og faktorer som kolesterol, sukkerstofskiftet samt C-reaktivt protein, et stof i blodet der benyttes som mål for graden af infektion.

Natur-Drogeriet A/S forhandler D3-vitamin i to forskellige varianter: Tabletter med hhv. 35 og 85 mikrogram.

Læs også
For lidt D-vitamin skader hjerte og kredsløb
D-vitamin kan forlænge dit liv
D-vitaminmangel – en risikofaktor for kredsløbssygdomme
D-vitaminmangel øger risikoen for virusinfektion
Gør noget proaktivt for at bevare et godt helbred
Nikotinsyre er godt for hjertet
Skaldede har større risiko for hjerteproblemer

Kilde
European Society of Human Genetics. Genetic research clarifies link between hypertension and Vitamin D deficiency, pressemeddelelse 2013.