D-vitamin

Sammenhæng mellem for lidt D-vitamin og serotonin hos autister

Ifølge tidsskriftet FASEB har forskerne fundet en mekanisme, der sætter D-vitamin i stand til at sikre en til­strækkelig mængde af de hjernehormoner, der er nødvendige for at forebygge autismespektrumforstyrrelser. Indholdet 25-hydroxyvitamin D3 – forstadiet til den hormonelt aktive form af vitaminet, kendt under navnet calcitriol – har vist sig at ligge lavere hos autister sammenlignet med raske.

Hormonet serotonin, som findes i reducerede mængder i autistiske hjerner, fremmer normal social adfærd og nøjagtig bedømmelse af emotionelle sociale tegn – evner, man mangler som autist. Man fandt frem til, at calcitriol aktiverer transkriptionen af tryptofan hydroxylase 2, et gen, der konverterer aminosyren tryptofan til serotonin i hjernen. Calcitriol hæmmer samtidig det gen, der producerer et andet enzym, tryptofan hydroxylase 1. Det resulterer i et fald i produktionen af serotonin i maven og andre steder, hvor det frem­mer inflammation.

Resultatet kan forklare den “serotonin-anomali”, som er observeret hos autister, karakterise­ret ved et reduceret hjerneindhold af serotonin og et øget blodindhold af hormonet.

D-vitamin fås fra Natur-Drogeriet A/S i tabletter med 35 eller 85 μg.

Læs også
Kan autisme skyldes mangel på D-vitamin?
D-vitamin kan lindre din vinterdepression
Serotonin er vigtigt for vores moralske dømmekraft
Tryptofan booster kemien i din hjerne
B12-vitaminmangel og autisme
Folsyre reducerer risikoen for autisme hos børn

Kilde
FASEB J, 20. februar 2014.