Sund kost og livsstil

Hvorfor skal jeg spise løg?

Løg (Allium cepa) er knoldede grønsager, der gror under jorden. De er i nær familie med hvidløg, purløg og porrer.

Løgene varierer i størrelse, form og farve: Hvide løg, gule og røde løg, skalotteløg, milde og søde løg og skarpe og krydrede løg. Man kan også spise dem, før knolden har nået sin maksimale størrelse – så kaldes de forårsløg eller sommerløg.

Næringsindhold

Rå løg har et meget lavt kalorieindhold – kun 40 pr. 100 g. De består af 89 % vand, kulhydrater (9,3 g) og 1,7 g fibre og kun meget små mængder protein (1,1 g) og fedt (0,1 g). Kulhydraterne er primært simple sukkerarter som glukose, fruktose, sukrose og fibre.

Fibrene i løg er sunde fibre, som tjener som næring for de godgørende tarmbakterier. Herved dannes kortkædede fedtsyrer, som virker sundhedsfremmende på tarmen, hæmmer inflammation og nedsætter risikoen for kræft i tyktarmen.

Vitaminer og mineraler

Løg indeholder pæne mængder af adskillige vitaminer og mineraler:

  • C-vitamin: C-vitamin er en antioxidant, som har indflydelse på dit immunforsvar og vedligeholdelse af hud og hår.
  • Folsyre (B9): Det vandopløselige B-vitamin folsyre er af afgørende betydning for cellernes vækst og stofskifte og er særligt vigtigt for gravide kvinder.
  • B6-vitamin: B6-vitamin findes i de fleste fødevarer og er involveret i dannelsen af røde blodlegemer.
  • Kalium: Dette essentielle mineral medvirker til at sænke blodtrykket og er vigtigt for et sundt hjerte.

Andre plantestoffer

De sundhedsfremmende egenskaber ved løg tilskrives de antioxidanter og svovlholdige stoffer, de indeholder. I mange lande er løg også den primære kilde til flavonoider, specielt quercetin.

De plantestoffer, der er mest af i løg, er:

  • Anthocyaniner: Findes kun i rødløg. Anthocyaniner er stærke antioxidanter og samtidig det pigment, der giver rødløget dets farve.
  • Quercetin: Et antioxidant flavonoid, der kan medvirke til at sænke blodtrykket og fremme et sundt hjerte.
  • Svovlstoffer: Primært sulfider og polysulfider, som kan beskytte mod kræft.
  • Thiosulfinater: Disse svovlholdige stoffer kan hæmme væksten i skadelige mikroorganismer og forebygge dannelsen af blodpropper.

Rødløg og almindelige løg (zittauerløg) har flere af disse antioxidante stoffer end andre typer. Faktisk har almindelige løg et 11 gange så højt indhold af antioxidanter som hvide løg (salatløg). Ved tilberedning går en stor del af nogle af disse antioxidanter tabt.

Sundhedsfremmende egenskaber

Løg har vist sig at have stærke antioxidante og betændelseshæmmende egenskaber:

Blodsukkerkontrol

Diabetes type II er en almindelig sygdom, som primært er karakteriseret ved et højt blodsukkerniveau. Dyreforsøg har vist, at løg kan medvirke til at sænke blodsukkerniveauet, og man har opnået lignende resultater ved kliniske forsøg på mennesker.

Der er behov for mere forskning, før man kan afgøre, om løg også har en indvirkning på diabetes type I.

Sunde knogler

Knogleskørhed er et stadigt stigende problem, særligt for kvinder efter overgangsalderen. En sund kost er en af de vigtigste former for forebyggelse. Ifølge et stort observationsforsøg med kvinder i alderen 50+ kan regelmæssig indtagelse af løg give øget knogletæthed.

Mulige negative bivirkninger

I den milde ende af bivirkningerne kan man få både dårlig ånde og en ubehagelig kropslugt af at spise løg. Der er dog også andre negative sider:

Intolerans og allergi

Allergi over for løg er relativt sjælden, men intolerans over for rå løg er ret almindeligt. Symptomer på intolerans er fordøjelsesforstyrrelser som dårlig mave, halsbrand og luft i maven. Enkelte kan opleve allergiske reaktioner ved at røre ved løg – også selvom de godt kan spise løg.

Øjen- og mundirritation

Det mest almindelige problem med tilberedning af løg er øjenirritation; de fleste har oplevet, at tårerne begynder at strømme, når man skærer løg. Det skyldes, at løgets celler frigiver såkaldt lakrymatorisk faktor – en gasart, der aktiverer neuroner i dine øjne og får dem til at svide. Og så er det, at tårerne begynder at strømme for at fjerne irritationen. Du kan forsøge med at skære løget under rindende vand, så gassen ikke opløses i luften.

Det er også denne gas, der giver den brændende fornemmelse i munden, når du spiser rå løg – en fornemmelse, der forsvinder, når du tilbereder løget.

Farlige for dyr

Løg er sunde for os mennesker, men de kan være dødbringende for visse dyr, bl.a. hunde, katte, heste og aber. Skurkene er sulfoxider og sulfider, som kan fremkalde en form for anæmi. Så sørg for, at dine dyr ikke spiser løg – men det går som regel af sig selv, for de fleste dyr er bedre end os mennesker til at skelne mellem sundt og skadeligt!

Hvorfor skal jeg spise løg?Læs også
Løg kan meget andet end at få tårerne til at strømme
Løg kan fjerne splinter
Løg mindsker din kræftrisiko
Symptomer på kræftsygdomme
Anthocyaniner viser stort potentiale mod fedme
Grønsager: Fem om dagen
Fibre – hvad er rigtigt og forkert?
Bønnepostej

Kilde
https://www.healthline.com/nutrition/onion-benefits