Sund kost og livsstil

Diabetes: Bedre insulinresistens med en antioxidantholdig kost

På det 92. årsmøde i Endocrine Society blev resultaterne af et forsøg med en gruppe voksne med stofskiftesyndrom præsenteret. Forsøget har vist, at der sker en forbedring i insulinresistensen hos de deltagere, der fik en kost beriget med antioxidante næringsstoffer.

Forsøget omfattede 16 mænd og 13 kvinder i alderen 18-66 år med insulinresistens og svær overvægt. Alle deltagerne fik 1.500 kalorier om dagen i tre måneder. Halvdelen fik en kost, der indeholdt frugt og grønt, der giver store mængder af antioxidante næringsstoffer. Deltagerne blev yderligere inddelt i grupper, der fik enten placebo eller en daglig dosis på 1.000 mg metformin, som forbedrer insulinresistensen hos patienter med type II diabetes.

Alle deltagere oplevede et fald i BMI, men kun den gruppe, der fik en antioxidant-beriget kost, oplevede en signifikant reduktion i insulinresistensen – og den største forbedring oplevede den gruppe, der også fik metformin.

Antioxidanternes evne til at reducere iltningsbelastningen kan medvirke til at beskytte mod en række lidelser, bl.a. stofskiftesyndrom.

Kilde
92. årsmøde i Endocrine Society, 19.-22. juni 2010.