Naturmidler Sund kost og livsstil

Brændenældepulver – masser af vitaminer og mineraler

Brændenælden er en plante, som først og fremmest skulle kunne hjælpe menneskeheden ved mangel på proteiner, mineraler og vitaminer, og den kan fås i praktisk brændenældepulver, som kan anvendes i mange forskellige sammenhænge. Den dyrkes på linje med de øvrige kulturplanter og køkkenurter, og blandet i fx gulerodssaft, brød eller grød giver den en god ernæringsmæssig erstatning for komælken. Brændenælden har nemlig en aminosyreprofil, som gør dens protein fuldværdigt.

Brændenældepulver - masser af vitaminer og mineraler

Brændenældepulver er en holdbar form for den mineral- og vitaminrige brændenælde. Denne vækst regnes med rette til blandt de næringsrige på vore breddegrader. Flere og flere mennesker begynder i disse år selv at plukke dem ude i naturen på så urørte steder som muligt. Det er særligt vigtigt, at brændenælden ikke har vokset nær bilveje eller stærkt luftforurenede og besprøjtede områder.

Brændenælden hører til de naturligt nitratrige vækster, men det er aldrig påvist, at dens relativt høje nitratindhold har skadet mennesket. Tværtimod er det blevet bekræftet, at råsaften, urteteen og pulveriseret brændenælde har styrket almentilstanden, renset blodet og stimuleret dannelsen af de røde blodlegemer.

Brændenælden er rig på magnesiumholdig klorofyl, som regnes for at have en positiv effekt på fødeomsætningen. Brændenælden har det højeste baseoverskud af alle levnedsmidler og virker derfor overordentlig velgørende ved syreoverskudstilstande, fx halsbrand. Brændenælden har endvidere et stort kalkoverskud. Jernforekomsten har siden gammel tid givet brændenælden en fremtrædende plads blandt de bloddannende vækster. Det meget høje C-vitaminindhold, 175 mg/100 g frisk brændenælde, gør den til et universalmiddel som vitamintilskud. Især da carotenindholdet også er bemærkelsesværdigt højt.

Næringsværdier pr. 100 g frisk brændenælde

Protein 5,5 g Fosfor 60 mg
Sukkersorter 7,1 g Jern 2,2 mg
Fedtsyrer 0,7 g C-vitamin 175 mg
Kalcium 200 mg A-vitamin 810 mcg

OBS! Pulveriseret brændenælde har betydeligt højere analyseværdier. Ved forsigtig tørring og pulverisering af brændenælden sker en koncentrering, som forhøjer analyseværdierne anseligt sammenlignet med frisk brændenælde. Helt op til 70 % større ernæringsværdi.

Medicinsk virksomme substanser er bl.a.

  • histamin (stimulerer mavesaftproduktionen)
  • acetylkolin (nervestimulerende)
  • kiselsyre (bindevævsstyrkende)
  • myresyre (fødeomsætningsaktiverende)
  • klorofyl (magnesiumrigt)
  • garvesyre (sammentrækkende, blodkoagulerende, bakteriedræbende).

En del individer er overfølsomme over for visse substanser i brændenælden og må da helt undgå at komme i kontakt med den.

Brændenælde føres i helsekostforretninger, frisk, tørret, finthakket og pulveriseret. Natur-Drogeriet A/S laver et brændenældepulver af høj kvalitet.

En god måde at indtage brændenældepulver på er at blande en spsk i et glas gulerodssaft eller komme 1-6 tsk i brød eller grød. Næringsmæssigt får man derved en drik, som i de fleste henseender overgår komælken, eller en god ernæringsberigelse af brødet eller grøden.

Brændenældepulver - masser af vitaminer og mineraler. Kan også fås i praktiske kapslerLæs også
7 gode grunde til at synes om brændenælder
Økologisk brændenældepulver mod smerter i leddene
Brændenælder lindrer slidgigt og ledbetændelse
Brændenælde gør betændelseshæmmende medicin mere effektiv
Brændenælde: Drik en kop vitaliserende te
Halsbrand – når maven har brug for en ildslukker

Kilder
Madaus biologischen Heilmittel III
Hälsa 1973-74
Vegetarisk Forum 74
Sundhedsbladet
Marcussens urtebog
AOH Helbredelse I og II