Sund kost og livsstil

Birkesød Xylitol – den søde sundhed

Birkesød Xylitol er ikke blot et sikkert, naturligt sødestof uden de negative bivirk­ninger, som sukker og kunstige sødemidler har. Det er også godt for dine tænder, det stabiliserer dit insulin- og hormonniveau – og så er det alt i alt med til at give dig et godt helbred.

Noget om sukker…

Sukker fortjener virkelig sit ry som ‘den hvide gift’. Hvis man opfatter sukker som en madva­re, er man på meget gyngende grund, for det er i langt højere grad et kemisk stof, som menneske­kroppen har ualmindeligt svært ved at udnytte og fordøje. Mennesket er ikke bygget til at spise store mængder sukker – uanset hvilken form det kommer i: Hvidt sukker, brunt sukker, majssirup, sukrose, dextrose, glukose, fruktose, laktose, maltose, byg­malt, honning, rissirup eller ahornsirup.

Sukker er desuden yderst afhængighedsskabende – det fun­gerer fuldstændigt lige som et narkotisk stof, der lokker selv den med de bedste hensigter ind i sine søde kløer.

Ifølge de gamle kinesere skal der noget sødt til for at opretholde balancen i kroppen. Men hvis man regelmæssigt spiser store mængder sukker, vil det kunne give alvorlige problemer. Sukker kan

  • for­årsage for lavt blodsukker og vægtøgning, hvilket fører til diabetes og fedme hos både børn og voksne.
  • suge livsvigtige vitaminer og mineraler ud af kroppen.
  • øge blodtrykket, mængden af triglycerider og indholdet af det dårlige (LDL-) kolesterol, hvorved risikoen for hjertesygdomme øges.
  • få tænderne til at forfalde og give tand- og tandkødssygdomme, hvilket fører til, at man taber tænderne og udsætter sig for systemiske infektioner.
  • gøre det svært for en barnehjerne at modtage indlæring, hvilket resulterer i koncentrations­svigt. Både børn og voksne udviser forstyrrende adfærd, indlæringsvanskeligheder og hukommelsessvigt ved indtagelse af sukker
  • fremkalde auto-immune og immunsvækkende sygdomme som leddegigt, allergi og astma.
  • forrykke hormonbalancen og understøtter væksten i kræftceller.

Xylitol kommer til undsætning!

Under 2. Verdenskrig led Finland af akut sukkermangel. Uden nogen form for sukkerforsyning inden for landets grænser ledte man efter et alternativ. Det var på den måde, at finske forskere gen­opdagede xylitol, et kaloriefattigt sødestof, der fremstilles af birkebark. Faktisk havde man kendt til stoffet inden for den organiske kemi, siden det første gang blev fremstillet i 1891 af en tysk kemi­ker. Men det var først, da xylitol blev stabiliseret, at det blev til et sødestof, der kunne bruges i fødevarer. Det var også på den tid, at forskerne fandt ud af, at xylitol er insulin-uafhængigt (dvs. at det omsættes i kroppen uden at bruge insulin).

I 1960’erne blev xylitol brugt i Tyskland, Schweiz, det daværende Sovjetunionen og Japan som det foretrukne sø­demiddel i kost til diabetikere og som energikilde til infusionsbehandling af patienter med dårlig glukosetolerans og insulinresistens. Siden da har mange andre lande, bl.a. Italien og Kina, produce­ret xylitol til brug for deres egne markeder – og med bemærkelsesværdigt gode resultater for folke­sundheden. Stoffet er forholdsvis ukendt i USA og Australien, primært fordi billige forsyninger af rørsukker har gjort det dyrere xylitol mindre attraktivt rent økonomisk.

Karakteristika

Xylitol er et naturligt stof, der findes i fiberholdige grønsager og frugt samt i majskolber og forskel­lige hårde træsorter som fx birk. Det er et naturligt mellemstof, der regelmæssigt optræder i sukkerstofskiftet hos både mennesker og dyr og i adskillige planter og mikroorganismer. Xylitol dannes naturligt i kroppen – faktisk producerer vi op mod 15 g dagligt i normalstofskiftet. Det smager som sukker og ligner sukker til forveksling – men dér hører ligheden op: Hvor sukker skader kroppen på utallige måder, kan xylitol helbrede og reparere. Desuden kan det opbygge immunforsvaret, beskytte mod kronisk degenera­ti­ve sygdomme og udsætte aldringsprocessen.

Xylitol anses for at være et 5-kulstof sukker, hvilket betyder, at det har mikrobedræbende egenska­ber og dermed kan forebygge bakteriers vækst. Mens sukker er syredannende, er xylitol basedan­nende. Alle andre former for sukker – også sorbitol, som er et andet, populært sødemiddel – er 6-kulstof sukker, som nærer farlige bakterier og svampe.

Xylitol har 40 % færre kalorier og 75 % færre kulhydrater end sukker og optages og omdannes lang­somt, hvilket betyder, at ændringerne i insulinniveauet i kroppen er meget svage. Ca. 1/3 af den mængde, der indtages, optages i leveren. De andre 2/3 transporteres til tarmene, hvor de nedbrydes af tarmbakterier til kortkædede fedtsyrer.

Birkesød Xylitol ligner, føles som og smager nøjagtigt som sukker og har ingen ubehagelig eftersmag. Stoffet er i handelen i mange former. I dets krystallinske form kan det erstatte sukker i madlavning, bag­ning og som sødemiddel i drikkevarer. Desuden anvendes det som ingrediens i tyggegummi, hals­pastiller og næsesprays.

Tand- og tandkødssygdomme

Dårlige tænder og tandkødssygdomme er alvorlige problemer. Ifølge American Dental Association lider 75 % af den voksne amerikanske befolkning af en eller anden form for tand- eller tandkødssyg­dom. Det siger sig selv, at kosten spiller en væsentlig rolle for tændernes sundhed. Hvis der er for meget sukker i maden, vil det svække immunforsvaret og skabe et surt miljø – og dét går ud over munden og tænderne. Munden er hjemsted for over 400 arter af bakterier. De fleste er godgørende, men når sukkeret kom­mer ind i billedet, giver det næring til de destruktive arter, som derved får bedre betingelser for at formere sig.

Grundlæggende skyldes periodontale sygdomme bakterier. Plak gør det muligt for bakterierne at vokse, og det giver betændelse i tandkødet. Bakterierne frigør desuden småbitte mængder af gift­stoffer, som nedbryder tandkødsvævet og dermed fremmer infektionsprocesserne. Plak er en usyn­lig, klæbrig film af spyt og føderester, som hele tiden lægger sig på tænderne. En vedvarende skjult bakteriel infektion er også en byrde for immunforsvaret. Bakterierne er med til at skabe plak, og de trives glimrende i det. Medmindre plakken fjernes fra tandkødsrandene, kan den medvirke til at forårsage tandkødssygdomme. Hvis sådanne sygdomme ikke behandles, vil plak ved eller under tandkødsranden hærdes til tandsten.

Der findes to former for periodontale sygdomme:

  • Simpel tandkødsbetændelse, kaldet gingivitis, opstår, når der opbygges plak og tandsten, som irriterer tandkødet eller mundhulen i det hele taget.
  • den mere alvorlige form, periodontitis, opstår, når tandkødsbetændelsen ledsages af nedbrydning af knogler og ligamenter – og kan føre til, at tænderne falder ud, og tandkødet trækker sig tilbage.

Tandkødsbetændelse kan også føre til andre alvorlige helbredsproblemer. Lidelsen fordobler risi­ko­en for hjerneblødning, tredobler risikoen for hjerteanfald, øger risikoen for at føde for tidligt, og for, at barnet har en lav fødselsvægt, og desuden kan betændelsen medvirke til udvikling af bronkitis, lungebetændelse og emfysem.

Faktisk kan den bakterie, der forårsager tandkødssygdomme, direkte eller indirekte også forårsage infektion i hjertet og arterierne. Et forsøg foretaget ved University of Minnesota i 1998 viste, at ka­niner, der fik indsprøjtet tandplak, udviklede blodpropper, som førte til hjertesygdom. Noget tyder på, at bakterien først angriber knoglerne og tandkødet og derefter går ind i blodbanen gennem små revner i tandkødet.

Sukkers indflydelse på miljøet i munden

At spise sukker giver dårlige tænder og et meget surt miljø i munden. Syren fjerner mineraler fra tandemaljen og får den til at blive svag og dermed mere modtagelig over for bakterieangreb, hvilket fører til endnu dårligere tænder og afmineralisering. Under almindelige forhold bader spyttet munden i en basisk opløsning, som neutraliserer al syren og genopbygger mineralerne i emaljen. Desuden vasker spyttet rester af mad væk og medvirker ved fordøjelsesprocessen. Men når spyttet også bliver surt på grund af for meget slik, er det det rene overflødighedshorn for bakterierne i munden.

Disse modbydelige bakterier – sammen med affaldsstoffer fra kulhydraterne – klæber til tænderne og tungen og holder dermed syren tæt på tænderne, hvor den ligeså stille kan æde sig ind på emal­jen. Uanset hvilken form for mad man spiser, vil de tilbageblivende partikler blive til føde for plak­producerende bakterier.

Vælg i stedet Birkesød Xylitol!

Ved at bruge Birkesød Xylitol kan du øge plakkens pH-værdi og dermed reducere den tid, hvor tænderne er udsat for de skadelige syrer, og samtidig udsulte de skadelige bakterier. Xylitol er enhver tandlæges drøm. Stoffet modgår alle de destruktive virkninger, sukker kan have på munden og tænderne. Det kan ikke gæres og kan derfor ikke omdannes til syre af mundens bak­terier. Dermed er stoffet med til at genoprette den rette syre/base-balance i munden. Dette basiske miljø er ikke gæstfrit over for alle de destruktive bakterier – og specielt ikke for den værste af dem alle, Streptococcus mutans. Desuden hæmmer det basiske miljø dannelsen af plak.

Brug af Birkesød Xylitol lige inden sengetid – efter tandbørstning og brug af tandtråd – beskytter og helbreder tænder og tandkød. I modsætning til sukker kan man endog lade stoffet sidde på tænderne natten over. Hvis man bruger stoffet rigtigt, kan det stoppe den gæringsproces, der fører til dårlige tænder.

Lang tids brug undertrykker de mest skadelige af mundens bakterier og sikrer dermed på langt sigt en ændring i disse bakteriekulturer. Xylitol har endog evnen til at fremme mineraliseringen af emal­jen, og stoffet er yderst effektivt til behandling af små huller i tænderne. Selvom større huller ikke kan forsvinde af sig selv, kan de hærdes og blive mindre følsomme.

Regelmæssig brug af små mængder Birkesød Xylitol kan øge de beskyttende faktorer i spyttet. Det stimu­lerer spytdannelsen og medvirker til at bevare spyttets mineraler i en brugbar form. Lang tids brug øger buffer-kapaciteten og de beskyttende faktorer i spyttet. En øget spytproduktion er spe­cielt vigtig for personer, der lider af mundtørhed på grund af sygdom, alderdom eller som bivirk­ning ved medicinindtagelse.

Eftersom miljøet i munden bliver mindre surt, hvis man regelmæssigt anvender Birkesød Xylitol, kan det klart anbefales at tygge Birkesød-tyggegummi efter hvert måltid og efter hver snack, der indeholder sukker. Og det bedste er, at forsøg har vist, at Birkesød Xylitol virker ikke blot her og nu, men også i det lange løb – måske endda permanent.

Xylitol har fået positiv støtte i Journal of the American Dental Association: “Xylitol er et effektivt stof mod huller i tænderne… Indtagelse af xylitol-holdigt tyggegummi har ved forsøg vist sig at kunne reducere caries blandt finske teenagere med 30-60 %. Forsøg foretaget i Canada, Thai­land, Polynesien og Belize har vist lignende resultater…” Et forsøg foretaget ved Harvard School of Dental Medicine konkluderede, at “Xylitol kan i signifikant grad mindske forekomsten af huller i tænderne”.

En anden uventet fordel ved xylitol viste sig i forbindelse med et finsk forsøg, som demonstrerede, at børn, hvis tænder angribes af Streptococcus mutans mellem 19- og 31-måneders alderen, har langt større risiko for at få mange huller i tænderne. De fleste børn får denne bakterie via moderens spyt – når de smager på hendes mad, drikker af samme kop, eller når hun kysser dem. De finske for­skere påviste et fald på hele 70 % i antallet af huller blandt børn, hvis mor tyggede xylitol-tygge­gummi.

Også til ældre medborgere

Men xylitol er skam ikke blot for ungdommen. En forsøgsrapport offentliggjort i Journal of the American Geriatrics Society beskriver, hvordan forskere testede 111 i alderen 60 år og derover over en 12 måneder lang periode. Alle havde et skrøbeligt helbred, men var i det store og hele raske. Én gruppe af de frivillige forsøgsdeltagere tyggede ikke tyggegummi, en anden fik tyggegummi inde­holdende xylitol, og en tredje fik tyggegummi med både xylitol og et mikrobedræbende stof. De to grupper, der tyggede tyggegummi, blev bedt om at tygge 2 stykker i 15 minutter 2 gange dagligt.

Ved forsøgets slutning kunne forskerne konstatere, at den gruppe, der havde fået xylitol-tyggegum­mi, havde en betydeligt lavere risiko for at udvikle trøske, en svampe- eller gærinfektion, som giver sår i mundvigene. Forskerne konstaterede, at xylitol-tyggegummi kan give en ‘reel, klinisk fordel’ for skrøbelige ældre.

Øre-, næse- og halsinfektioner

Gentagne mellemørebetændelser er en stor sundhedsrisiko for børn. Situationen afhjælpes ofte med dræn, der sættes ind i trommehinden på disse børn, så man kan reducere den mængde væske, som skal vaske infektionen ud af mellemøret. Denne fremgangsmåde skal både reducere hyppigheden af infektionerne og samtidig hjælpe på hørelsen. Udviklingen af barnets sprog hænger i høj grad sammen med hørelsen, idet sproget dannes på basis af de ting, barnet hører i løbet af de første to leveår – og det er netop i den periode, barnet ofte har øreinfektioner. Hvis de sproglige input ikke kommer tydeligt igennem på grund af infektion eller væske i mellemøret i denne vigtige periode, kan det give indlæringsproblemer.

En forsker har påvist, at selv med den rette behandling kan gentagne mellemøreinfektioner i løbet af de første to leveår i signifikant grad hæmme indlæringsevnen helt op til 9 års-alderen. Et andet for­søg fulgte børn igennem længere tid. Her viste det sig, at børnene havde betydelige indlæringsvan­skeligheder og sociale problemer helt op til 18 års-alderen.

En af xylitols mange gode egenskaber er stoffets evne til at hæmme væksten i de bakterier, der kan give mellemørebetændelser hos helt små børn. To nye forsøg med deltagelse af over 1.000 børn har vist, at xylitol-tyggegummi kan reducere antallet af mellemørebetændelser med 40 % og i betydelig grad reducere de komplikationer, der kan opstå ved infektionen – og dermed også behovet for anti­biotika. Regelmæssig skylning af næsen med en spray indeholdende xylitol kan reducere mængden af ska­delige bakterier og stimulere den normale skylning af dette område, som sker som en del af krop­pens forsvar. En ren næse reducerer problemer med allergi og astma, som stammer fra irritanter og forurenende stoffer i næsen.

Xylitol og knogleskørhed

En anden spændende egenskab ved xylitol er stoffets evne til at modvirke knogletab. Finske forsøg har vist, at det kan opretholde knogletætheden hos rotter, der havde fået fjernet ægge­stokkene. Uden æggestokke falder østrogenniveauet drastisk, og det samme gjaldt knogletætheden hos de rotter, der ikke havde fået BirkeSød. Hos den gruppe rotter, som fik fjernet æggestokkene og derefter fik xylitol, steg knogletætheden derimod.

Et andet forsøg har vist, at xylitol er effektivt til at reducere det aldersrelaterede knogletab hos æl­dre hanrotter med 10%.

Forskernes teori går på, at xylitols evne til at fremme knogletætheden skyldes stoffets evne til at fremme optagelsen af kalk i tarmene. Under alle omstændigheder er det at bruge Birkesød Xylitol i den dag­lige kost en behagelig måde at styrke sine knogler på – og så kan man samtidig glæde sig over tanken om alle de øvrige sundhedsfremmende egenskaber, stoffet har.

Hjælp ved insulinresistens, forhøjet blodtryk som følge af diabetes og hor­monubalancer

Indtagelse af sukker og andre raffinerede kulhydrater resulterer i en hurtig frigivelse af glukose (blodsukker). Som reaktion på dette udskiller bugspytkirtlen insulin, som skal transportere glukosen ind i cellerne, hvor den forbrændes til energi. Overskydende glukose belaster systemet, og over tid kan cellerne begynde at reagere mindre på insulinfrigivelsen.

Denne tilstand, kaldet insulinresistens, er et enormt helbredsproblem, og man mener, at ca. halv­de­len af den amerikanske befolkning er lider af sygdommen. Insulinresistens har en sammenhæng med et unormalt kolesterol- og triglyceridniveau, forhøjet blodtryk og en øget risiko for hjertesyg­dom og diabetes. Den drastiske stigning i antallet af tilfælde af diabetes type II siden midten af 1900-tallet falder fuld­stændigt sammen med vores øgede forbrug af sukker. Et langtidsforsøg med deltagelse af flere end 65.000 kvinder viste, at en kost med et højt sukkerindhold og kun få fibre øger risikoen for diabetes type II med 250 %. Et andet, nyere forsøg har vist, at overdreven indtagelse af sukker var den absolut vigtigste kostrisi­kofaktor for hjertesygdom hos mænd og kvinder. Man har skønnet, at sukkerindtagelse er skyld i mere end 150.000 for tidlige dødsfald på grund af hjertesygdom i USA hvert år.

Det har ved gentagne kliniske forsøg vist sig, at xylitol kun omsættes meget langsomt i kroppen. Faktisk ligger sukker på 100 og xylitol kun på 7 (!) på det glykæmiske indeks – målestokken for, hvor hurtigt fødevarer optages i blodbanen.

Xylitol er en naturlig insulinstabilisator, og derfor giver stoffet ikke de stigninger og fald i insulinet, som man ser ved indtagelse af sukker. Faktisk er stoffet med til at sætte en stopper for sukker- og kulhydrattrangen. Fødevarer, der er sødet med xylitol, vil ikke hæve insulinniveauet, og det gør stoffet til det perfekte sødemiddel til personer med diabetes og dem, der ønsker at tabe sig.

Der er stigende enighed blandt aldersforskere om, at man ved at holde insulinniveauet lavt kan sikre gode resultater af forskellige anti-agingprogrammer.

Insulinresistens spiller også en betydningsfuld rolle for hormonale ubalancer. Et højt insulinniveau øger produktionen af østrogener, hvilket fører til en østrogendominant tilstand, som kan påvirke funktionen i æggestokkene. Insulinresistens er en af de væsentligste årsager til et stadigt voksende hormonelt problem kaldet polycystisk ovariesyndrom (PCOS).

PCOS kan forårsage manglende ægløsning, hvilket betyder, at den normale cykliske produktion af østrogen efterfulgt af progesteron enten standser eller bliver dysfunktionel. Insulin stimulerer ægge­stokkene til at producere i overvejende grad mandlige kønshormoner, som sammen med et højere insulin- og glukoseniveau, giver vægtøgning omkring taljen – og denne kropstype har større risiko for at udvikle brystkræft. Tegn på, at kroppen har for mange mandlige kønshormoner, er akne, tab af hår på hovedet og en forøgelse af behåringen på selve kroppen. At sænke insulinniveauet er ikke blot altafgørende for behandling af PCOS, men også for genop­retningen af de fleste andre hormonale ubalancer, herunder dem, der kan føre til brystkræft.

Brug af Birkesød Xylitol i stedet for sukker samt reduceret indtagelse af højglykæmiske, raffinerede kulhy­dratholdige fødevarer medvirker til at sænke risikoen for såvel PCOS som cyster i æggestokkene, fibromer, endometriose, PMS, hedestigninger, vægtøgning og depression.

Det sikre sødemiddel

Et øget sukkerforbrug har påført den vestlige verdens kulturer flere og flere helbredsproblemer, hvoraf mange betyder en enorm belastning for sundhedsvæsnet i de enkelte lande. Her er der ende­lig et svar på vores kollektive bønner om noget virkeligt sundt, som også kan tilfredsstille den søde tand.

Over 1.500 videnskabelige forsøg har vist, at jo mere xylitol man bruger, jo mere kan man slippe for sukkertrangen, reducere sit insulinniveau og rette op på syre/base-balancen. Det er en fantastisk hjælp på vejen mod et godt helbred og et langt liv.

Tænk dig – aldrig mere den der nagende skyldfølelse, når du tager et bid af en brownie, fordi den er sødet med Birkesød Xylitol. Eller hvad siger du til at opbygge styrken i dine knogler, mens du drikker en kop kakao med to spsk Birkesød-krystaller? Eller hvordan tror du, det vil føles at nyde et stykke Birkesød-tyggegummi og vide, at du samtidig forebygger huller i tænderne og tandkødssygdomme?

Med Birkesød Xylitol kan du både tilfredsstille din søde tand og gøre noget sundt ved den samtidig!

Læs også
Birkesød: Atleternes energikilde?
Birkesød er kaloriefattig og passer på tænderne
Birkesød i pulver og tyggegummi
Birkesød Xylitol mod børns øreproblemer
Xylitol – et naturligt sødemiddel med imponerende egenskaber
Stevia – et naturligt, uskadeligt og kaloriefrit sødemiddel
Aspartam og sukralose – derfor skal du undgå disse sødemidler
Sukker: 107 grunde til ikke at spise det
Vi spiser mere og mere sukker – vi ved det bare ikke
Mors korendkage

Kilder
Zeines V. Healthy Mouth, Healthy Body. Kensington Publishing Corporation, 2000, p. 55.
Beiswanger BB et al. The effect of chewing sugar-free gum after meals on clinical caries incidence. J Am Dent Assoc. 1998;129:1623-6.
Hayes C. The effect of non-cariogenic sweeteners on the prevention of dental caries: A review of evidence. Harvard School Of Dental Medicine. How Xylitol-containing Products Affect Cariogenic Bacteria. J Am Dent Assoc, April 2000.
Luotonen M, Uhari M, Aitola L et al. Recurrent otitis media during infancy and linguistic skills at the age of nine years. Pediatr Infect J. 1996;15:854-8.
Bennett KE, Haggard MP, Silva PA, Stewart IA. Behavior and development effects of otitis media with effusion into the teens. Arch. Dis. Child 2601 Aug;85(2):91-5.
Svanberg M, Mattila P, Knuttila M. Dietary Xylitol retards the ovariectomyinduced increase of bone turnover in rats. Calcif. Tissue Int. 60:462-466.
Mattila P, Svanberg M, Knuttila M. Increased bone volume and bone mineral content in Xylitol-fed aged rats. Gerontology 2001;47:300-305.
Carbohydrates: The Good, the Bad, and the Ugly. Dr. James Whittaker Newsletter, bd 13, nr. 4, april 2000.
John, L. What Your Doctor May Not Tell You About Breast Cancer. Warner Books, 2002, p. 61.