Sport og motion Sund kost og livsstil

Mangel på motion er lige så sundhedsskadeligt som rygning og overvægt

Rygning og overvægt er skadeligt for helbredet. Men nu viser den seneste danske forskning, at risikoen for at blive syg og dø for tidligt er lige så stor, hvis vi ikke motionerer. Men det betyder ikke, at det er sundt at ryge eller spise fedt, understreger Bente Klarlund Pedersen, professor i integrativ medicin ved Københavns Universitet, speciallæge i infektionsmedicin og intern medicin og overlæge på Rigshospitalet.. Faktisk er det mere usundt at være tynd og ikke motionere, end det er at være lidt overvægtig og dyrke motion. Og det er lige så usundt at være helt fysisk inaktiv, som det er at ryge.

For nogle år siden førte forskningsarbejdet til den banebrydende opdagelse af det første kendte hormon, som produceres i muskler. “Først lykkedes det med molekylærbiologiske teknikker at opdage, at musklerne ved fysisk aktivitet producerer et signalstof, som ellers kendes fra infektioner. Inden for det sidste år har vi så lavet yderligere forsøg, der viser, at signalstoffet produceres i ekstremt store mængder, så snart vi er fysisk aktive. Efter et maratonløb kan der måles op til hundrede gange så store mængder af stoffet i blodet som normalt. Men bare vi løber eller går en tur, sker der noget med andre organer i vore krop,” forklarer hun.

“Der sættes processer i gang, som gør, at vi får flere receptorer i musklerne, så vi optager sukkeret og fedtet bedre og sender signalstoffer ud, som hæmmer nogle af de uheldige stoffer, fedtvævet danner, og også hæmmer den proces, som udvikler sig til åreforkalkning. Men hvis vi ikke rører musklerne, bliver vi dårlige til at omsætte fedt og sukker. Det betyder, at vi efterhånden kan udvikle nedsat følsomhed over for insulin, som så kan føre til, at vi i en ung alder får type II diabetes. Der er tale om en voksende epidemi i Vesten.”

Læs også
Motion er effektivt mod 27 sygdomme
Motion og livsforlængelse
Motion forebygger demens
Motion mod kræft
Gå dig slank
Uden motion virker slankekuren ikke
Motion gør dit gode humør bedre
Gåture er guf for kredsløbet
Carsten Vagn-Hansen: Hvordan sælger man sundhed?