Sund kost og livsstil

Sunde og usunde fedtstoffer

Det er velkendt, at madens indhold af fedtstoffer har stor betydning for sundheden. Man ved, at fedtforbruget bør være lavt, og man ved, at det spiller en rolle, om man vælger den ene eller den anden type fedt.

Nogle fedtstoffer, fx forskellige planteolier og fiskeolier, kaldes sunde, mens animalsk fedt er blevet tildelt skurkerollen i ernæringen, selv om de alle spiller en vigtig rolle, hvorfor man nok burde tale om sunde eller usunde mængder.

18 unge raske mænd deltog i en undersøgelse foretaget af Institut for Human Ernæring, Landbohøjskolen og Institut for Tromboseforskning ved Sydjysk Universitetscenter. De fik fem forskellige meget fedtrige måltider, der var tilberedt med fem forskellige typer fedtstof: Olivenolie, rapsolie, solsikkeolie, palmeolie eller smør.

Undersøgelsen viste, at en markør for risiko for blodprop, kaldet faktor VII steg akut med 60 %. Det mest overraskende var dog, at stigningen var ens, uanset hvilken type fedt deltagerne havde spist. Deraf kan man slutte, at folk, der i forvejen tilhører risikogruppen for hjerte- karsygdomme, kan udsætte sig for øget risiko selv ved et enkelt meget fedtrigt måltid, uanset hvilken type fedt der er tale om.

Man kan dog ikke slutte, at det er lige meget, hvilket type fedtstof man generelt spiser. Deltagerne i undersøgelsen blev nemlig også sat på en tre ugers typisk dansk kost, som blev tilberedt med hhv. olivenolie, rapsolie og solsikkeolie, afsluttet med et fedtrigt måltid tilberedt med rapsolie. Her viste det sig, at den gruppe, der havde spist olivenolie, havde et lavere indhold af faktor VII i blodet, hvilket kunne tyde en vis forebyggende effekt. Det hænger meget sammen med den lavere forekomst af blodpropper i visse områder ved Middelhavet, hvor olivenolie er det mest anvendte fedtstof. Man har ment, at det skyldes olivenoliens store indhold af monoumættet fedt, men rapsolie indeholder næsten lige så meget. Om den forebyggende virkning af oliven skyldes dets indhold af andre komponenter, fx antioxidanter, ved man ikke, men det er en mulighed.

Læs også
Planteoliernes fedtsyresammensætning er forskellig
Olivenolie og hjertesygdomme
Husk, at fedtsyrer er livsnødvendige
Essentielle fedtsyrer virker betændelseshæmmende
Margarine er farligt for hjertet
Sundt fedt kan trænes væk
Kostkvaliteten falder – på trods af flere sunde fødevarer
Fed mad øger ikke risikoen for hjertet
Animalsk fedt øger kræftrisikoen