Sund kost og livsstil

Birkesød i pulver og tyggegummi

Anvendelsesområder for Birkesød Xylitol

Inden for føde- og drikkevareindustrien

  • Xylitols caries-hæmmende virkning er større end den, man finder ved fruktose og rørsukker, fordi stoffet ikke kan udnyttes af de bakterier, der giver caries. Det producerer ikke nogen form for syre i mundhulen og er dermed med til at holde den neutral og beskytte tænderne mod syreangreb. Derfor anvendes birkesød som caries-hæmmende sødestof i føde- og drikkevarer verden over, fx tygge­gummi, chokolade og sodavand.
  • Xylitol giver friskhed og en sød smag. Stoffet bliver ikke brunt, når det opvarmes, og det er sta­bilt og i stand til at opsuge væske. Desuden kan det fermenteres ved hjælp af gær. Disse egenskaber gør, at det kan anvendes som sødemiddel i blødt bagværk, slik og chokoladeholdige fødevarer, hvis holdbarhed øges, uden at den søde smag forsvinder.
  • Stoffet kan desuden anvendes til at gøre alkoholiske drikkevarer mere velduftende, milde og let sødlige, samt til at reducere eller hæmme biologisk nedbrydning.
  • Birkesød Xylitol kan anvendes som erstatning for bordsukker som en metode til at forebygge fedme og diabetes, der skyldes overdreven optagelse af rørsukker. Stoffet kan anvendes i fødevarer til dia­betikere. Der bør ikke indtages over 50 g birkesød dagligt.

Som sukkererstatning i lægemiddelindustrien

Diabetes er kendt som en af de hyppigste dødsårsager – næst efter hjerteproblemer og kræftsygdomme. Almindelig diabetes er ikke et alvorligt problem, men de sygdomme, der følger med, kan være livs­truende. Disse komplikationer omfatter fx ketonæmi, opbygning af oxidanter i kroppen, koma som følge af høj gennemblødning af blodkarrene og laktisk acidose.

Læs også
Tyggegummi mod huller i tænderne
Birkesød Xylitol – et sikkert sødemiddel
Birkesød: Atleternes energikilde?
Birkesød Xylitol er godt mod astma og øreinfektion
Xylitol – et naturligt sødemiddel med imponerende egenskaber
Tyggegummi stimulerer tarmsystemet
Sukker øger blodtrykket
Slikforbruget er større end nogen sinde