Sund kost og livsstil

Bær kan holde ældres hjerner sunde

En kost med mange plantestoffer fra bær kan medvirke til at holde hjernen sunde på flere måder – fx ved at forbedre kommunikationsstierne og beskytte mod iltningsbelastning, lyder det fra forskerne. En analyse, der er offentliggjort i Journal of Agricultural and Food Chemistry, viser, at stærke videnskabelige beviser understøtter bærrenes gavnlige indvirkning på hjernen. Forsøgsrapporten viser, at blåbær, brombær, jordbær og andre bærfrugter er godt for hjernen og kan medvirke til at forebygge aldersrelateret hukommelsestab og andre kognitive ændringer.

Ifølge forskere fra center for forskning ved Agricultural Research Service ved Tufts University under det amerikanske landbrugsministerium indeholder bærfrugter stoffer, der påvirker nervesystemet og “har en antioxidant, betændelseshæmmende og direkte indvirkning på hjernen”.

“Flere og flere præ-kliniske og kliniske forsøg har påvist neurologiske fordele ved indtagelse af bær”, siger forskerteamet, der ledes af Barbara Shukitt-Hale. “Ud over deres nu velkendte antioxidante virkning har kosttilskud med bærfrugter også en direkte indvirkning på hjernen. Indtagelse af disse frugter kan medvirke til at forebygge aldersrelateret nervenedbrydning og de der af følgende ændringer i de kognitive og motoriske funktioner”.

Sund aldring

Forskerne understreger, at længere levetid øger bekymringen for de menneskelige problemer og sundhedsmæssige omkostninger ved at behandle Alzheimers og andre former for mental nedbrydning. Ny forskning viser i stigende grad, at indtagelse af bærfrugter kan styrke en aldrende hjerne.

Den nye metaanalyse undersøgte, hvor stærke de videnskabelige beviser for disse virkninger er. Forskerne er gået i dybden med forsøg på celler, dyr og mennesker for at vurdere de tilgængelige beviser for de påståede fordele. Resultaterne viser, at bærfrugter kan hjælpe hjernen til at holde sig sund på en række områder, siger Shukitt-Hale og noterer, at bærfrugterne indeholder store mængder antioxidanter, som formentlig beskytter hjernen mod iltningsskader fra de skadelige, frie radikaler.

Desuden viser analysen, at bærrene ændrer den måde, neuronerne kommunikerer på i hjernen. Ifølge Shukitt-Hale og hendes team kan disse ændringer forebygge den betændelse i hjernen, der medvirker til at beskadige nerverne og forbedre både den motoriske kontrol og andre hjernefunktioner. “I celle- og dyremodeller påvirker bær de signalstier, der er involveret i betændelse og celleoverlevelse – ud over at fremme neuroplasticitet, overførsel af signaler og lagring af calcium, som alt sammen fører til færre alders- og sygdomsrelaterede adfærdsproblemer”, skriver de.

Ifølge forskerne vil fremtidig forskning afsløre, om disse fordele skyldes individuelle stoffer i de forskellige bær eller de unikke kombinationer af stoffer i hver bærfrugt. “Hver bærtype består af en unik kombination af plantestoffer. På nuværende tidspunkt har vi kun et ufuldstændigt billede af tilgængelighed og virkemekanisme for den brede vifte af plantestoffer, der findes i bær, og deres respektive metabolitter. Der er behov for mere forskning for at påvise hvert indholdsstofs tilgængelighed og virkemekanisme for de individuelle områder i hjernen”, konkluderer de.

Læs også
Bær kan forsinke hjernens aldring med op til 2½ år
Blåbær er en imponerende antioxidant
Polyfenoler i bær og druer kan bevare hukommelsen
Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning
Grønsager og appelsinjuice fremmer mænds hukommelse
Overvægt påvirker hukommelsen hos ældre kvinder
Omega-3 fedtsyrer påvirker hjernen hos aber

Kilde
Miller, MG, Shukitt-Hale B. Berry Fruit Enhances Beneficial Signaling in the Brain. Journal of Agricultural and Food Chemistry, doi: 10.1021/j 1203603 3.