Diabetes Kosttilskud Sund kost og livsstil

Æbleeddike kan være med til at holde styr på blodsukkeret

l Journal of Functional Foods rapporterer forskere fra Arizona State University, at daglig indtagelse af æbleeddike kan hjælpe dig med at holde styr på blodsukkeret.

Forskerne fortæller, at 2,4 dl æbleeddike i 12 uger førte til en signifikant reduktion i det fastende blodsukkerniveau sammenlignet med kontrolgruppen. Desuden præsenterede forskerne beviser for en forøgelse af gæringen i tyktarmen hos de deltagere, der indtog æbleeddiken.

Æbleeddike kan være med til at holde styr på blodsukkeret

“Disse resultater er endnu et bidrag til den voksende mængde af litteratur, der påviser de antiglykæmiske egenskaber ved æbleeddike”, skriver Carol Johnston, Samantha Quagliano og Serena White. “Målrettet integration af æbleeddike i kosten – ud over dressing og sauce – kan gøre det lettere at reducere blodsukkerkoncentrationen hos både diagnosticerede type Il-diabetikere og dem, der befinder sig i risikogruppen”.

Hvad er æbleeddike egentlig?

Æbleeddike står måske ikke øverst på listen over sunde og velsmagende kostvalg. Men der er flere og flere beviser for dets sundhedsfremmende egenskaber – fra at være en naturlig fedtbekæmper til at hjælpe producenterne med at reducere mængden af salt i fødevarerne. Æbleeddike – som er en almindelig, billig husholdningsingrediens – er blevet brugt medicinsk siden oldtiden, forklarer forfatterne. Adskillige forsøg har vist, at æbleeddike i forbindelse med et måltid kan være med til at kontrollere blodsukkeret. Dog har ingen langsigtede forsøg endnu undersøgt virkningen af daglig indtagelse af æbleeddike på diabetesmarkører på raske personer i risikogruppen.

Beskrivelse af forsøget

Forskerne rekrutterede 14 personer i risikogruppen for diabetes type II til at deltage i pilotforsøget. Deltagerne blev tilfældigt inddelt i grupper, der enten fik æbleeddikedrik (2,4 ml pr. dag) eller en æbleeddike-tablet to gange om dagen i 12 uger. Resultaterne viste, at det gennemsnitlige fastende blodsukkerniveau i æbleeddikegruppen var signifikant lavere end i kontrolgruppen (hhv. -0,91 vs. -0,26 mmol/l). Modsat var der ingen forskelle mellem grupperne, når man målte blodsukker, insulin og glykeret hæmoglobin to timer efter indtagelse af måltidet.

Konklusion

“Dette forsøg med raske personer med risiko for at udvikle diabetes type II viser, at et simpelt kostråd som regelmæssig indtagelse af æbleeddike (1 spsk. i forbindelse med et måltid to gange om dagen) resulterer i en større reduktion af den fastende blodsukkerkoncentration end daglig indtagelse af metformin eller rosiglitazone (hhv. -0,89 vs -0,22 og -0,50 mmol/l)”, skriver Johnston, Quagliano og White.

Æbleeddike kan være med til at holde styr på blodsukkeret“Virkningen af æbleeddike er specielt bemærkelsesværdig, når man tager pris, adgang og skadevirkning ved farmaceutiske lægemidler i betragtning. Virkningen indtraf inden for første behandlingsuge og holdt sig gennem hele forsøgsperioden. Desuden blev virkningen konstateret uden andre ændringer i kostmønstre”, tilføjer de. “Forøgelsen af gæringen i tyktarmen blev konstateret ved målinger af brint- og metanindhold i udåndingsluften. Målingerne tyder på, at æbleeddikens antiglykæmiske virkning delvis har en sammenhæng med dårlig fordøjelse af kulhydrater”.

Læs også
Æbleeddike – genvej til bedre form og velbefindende
Æbleeddike og Brottrunk nedsætter det glykæmiske indeks
Få styr på blodsukkeret!
Glykæmisk indeks, glykæmisk belastning og risiko for brystkræft
Nøglen til sundhed ligger i tarmen
Antioxidanter kan måske beskytte mod skadelige virkninger af for lavt blodsukker
Carsten Vagn-Hansen: Trang til sukker
Eddikesokker mod feber
Kartoffelsalat med sennepsdressing

Kilde
Johnston CS, Quagliano S, White S. Vinegar ingestion at mealtime reduced fasting blood glucose concentrations in healthy adults at risk for type 2 diabetes. Journal of Functional Foods. Offentliggjort online forud for trykning, doi: 10.1016/j.jff.2013.08.003