Sund kost og livsstil

Fiber – hvilken slags er den sundeste?

Ved at sørge for at få flere fibre gennem kosten kan personer, der tidligere har haft hjerteanfald, sandsynligvis reducere risikoen for nye anfald, men det er muligvis ikke underordnet, hvilken type fiber man spiser, viser resultaterne af en undersøgelse fra Istituto di Richerche Farmacologiche ‘Mario Negri’ i Milano.

Forskerne undersøgte sammenhængen mellem fiberindtag (fordelt på fibertype og -kilde) og risikoen for hjerteanfald i Middelhavslandene.

I denne måneds udgave af European Journal of Clinical Nutrition beretter forskerne, at de har fundet frem til, at fiber i det hele taget reducerer risikoen for nye anfald med 28 %, men ganske uventet viste kornfibre sig at have en positiveffekt på 11 % og dermed at kunne øge risikoen for hjerteanfald.

I alt 507 personer med ét hjerteanfald bag sig og 478 kontrolpersoner, som var indlagt for akutte hjerteproblemer, deltog i undersøgelsen. Patienterne blev bedt om at udfylde et spørgeskema, som bl.a. omfattede et afsnit om, hvor tit de spiste forskellige fødevarer. Fibre blev her målt som ikke-stivelsesholdige polysakkarider. Forskerne justerede desuden for flere kendte risikofaktorer ved hjerteanfald – fx rygning, diabetes og forhøjet blodtryk.

Resultaterne viste en modsat sammenhæng mellem hovedparten af fiberkilderne og risikoen for hjerteanfald, selv resultaterne varierede afhængigt af fiberkilde:

  • Frugt og opløselige fibre har den størst og statistisk set mest betydelige virkning på hjertets sundhed i og med, at de hver især kan nedsætte risikoen for anfald med 36 %.
  • Uopløselige fibre og cellulose var i stand til at reducere risikoen med 23 %
  • uopløselige ikke-celluløse polysakkarider havde mindre betydningsfuld virkning med kun 19 % – et resultat, der ligger på linje med vegetabilske fibre.

Undersøgelsen afslørede, at når der yderligere blev justeret for caroten, C-vitamin og E-vitamin viste frugtfibre den mest markante modsatte sammenhæng med risikoen for hjerteanfald, selvom sammenhængen ikke længere var betydelig i statistisk forstand. Ifølge forskerne var fibrenes beskyttende effekt mere udtalt hos – eller begrænset til – personer, hos hvem de øvrige risikofaktorer for hjerteanfald var til stede.

Læs også
Her finder du de gode fibre
Fibre: Spis mindre og føl dig mæt
Fibre – hvad er rigtigt og forkert?
Loppefrø – fibre til din fordøjelse og meget andet
Fibre i økologisk Jaws
Kostfibre kan sænke risikoen for KOL
Fibre og magnesium forebygger diabetes
Fiberbrød
Jaws-grød med frugt