Sund kost og livsstil

Importeret frugt og grønt kan gøre dig syg

Flere og flere danskere bliver syge af at spise bakteriefyldt frugt og grønt fra udlandet. Det er en god ide at varmebehandle alle grønsager – det vil sige blanchere dem eller stege dem kort panden, så alle eventuelle bakterier dør. Vær særligt opmærksom på at rense og skylle frugt grundigt.

I USA regner eksperter med, at frugt og grønt nu er en større kilde til fødevareforgiftninger end kød. Der er vi slet ikke nået til i Danmark, men både importørerne og forbrugerne skal være opmærksomme på, at frugt og grønt kan bære på sygdomme, lyder det fra Statens Serum Institut.

Problemet med mange importerede grønsager er, at de nogle gange er produceret under dårligere hygiejniske standarder end de danske. De kan være forurenet gennem fx vandingsvand, der har tjent andre formål, før det hældes ud over afgrøderne. Bl.a. derfor bør mini-majs fra Thailand ikke spises rå, men have et opkog eller steges, så eventuelle bakterier dræbes. Forbrugerne rådes til at være særligt opmærksomme på at skylle og rense importeret frugt og grønt ordentligt.

Læs også
Forurening kan ændre vores celler
Bakterier i mad kræver dødsofre
Fordele og ulemper ved forskellige tilberedningsmetoder
Parasitter og mikrober – en stigende fare for vores sundhed
Økologisk dyrket frugt og grønt indeholder meget C-vitamin
Sundt at spise økologisk og farverigt
Masser af frugt og grønt nedsætter risikoen for blærekræft