Hjerte-/kredsløbssygdomme Sund kost og livsstil

Hvorfor bliver dit hjerte sygt?

Dr. Dwight Lundell – en af verdens førende hjertekirurger – fortæller om de virkelige årsager til hjertesygdom.

Vi læger – med al vores uddannelse, viden og autoritet – har ofte et temmelig stort ego, som gør det svært at indrømme, at vi tager fejl. Men – hold dig nu fast! – jeg indrømmer, at jeg tager fejl. Jeg er hjertekirurg med 25 års erfaring og over 5.000 hjerteoperationer bag mig – i dag er dagen, hvor jeg gør fejlen god igen!

Jeg uddannede mig gennem mange år sammen med andre prominente læger, der kaldes “meningsdannere”. Vi læste masser af videnskabelig litteratur og deltog i seminarer – og vi insisterede på, at hjertesygdom alene stammer fra et forhøjet blodindhold af kolesterol.

Den eneste accepterede form for behandling var at ordinere medicin, der kunne sænke kolesterolet, og en kost med et reduceret fedtindhold. Vi insisterede på, at dette ville sænke kolesteroltallet og dermed risikoen for hjertesygdom. Afvigelser fra disse anbefalinger blev anset for at være kætteri og kunne med stor sandsynlighed resultere i anklager om dårlig embedsførelse.

Det virker ikke!

Men disse anbefalinger kan ikke længere forsvares videnskabeligt eller moralsk. Opdagelsen for få år siden af, at inflammation i arterievæggene er den virkelige årsag til hjertesygdom, fører langsomt til et paradigmeskift i, hvordan man behandler hjertesygdom og andre kroniske sygdomme. De gamle anbefalinger har skabt epidemier af fedme og diabetes, hvis konsekvenser vil få historiske epidemier til at blegne med hensyn til dødelighed, lidelser og økonomiske konsekvenser.

På trods af, at 25 % af befolkningen tager dyre statiner, og på trods af, at vi har reduceret fedtindholdet i kosten, vil flere amerikanere dø af hjertesygdom i år end nogensinde før. Statistik fra American Heart Association viser, at 75 mio. amerikanere pt. lider af hjertesygdom, 20 mio. har diabetes, og 57 mio. lider af forstadierne til diabetes. Disse sygdomme rammer stadigt yngre mennesker i større og større antal hvert år.

Hvis jeg skal sige det enkelt, så kan kolesterol ikke ophobes i karvæggene og forårsage hjertesygdom og slagtilfælde, hvis der ikke er inflammation til stede. Uden inflammation vil kolesterol bevæge sig frit gennem kroppen – sådan som naturen har indrettet det. Det er betændelse, der indfanger kolesterolet.

Inflammation er ikke kompliceret – det er simpelthen din krops naturlige forsvar mod fremmedlegemer som bakterier, toksiner og virus. Inflammationscyklus er perfekt i den måde, hvorpå den beskytter din krop mod disse bakterielle og virale fremmedlegemer. Men hvis vi kronisk udsætter kroppen for skader forårsaget af toksiner eller fødevarer, som kroppen ikke er skabt til at forarbejde, opstår der en tilstand kaldet kronisk inflammation. Kronisk inflammation er ligeså skadelig, som akut inflammation er velgørende.

Hvem med bare en smule omtanke i hovedet vil med fuldt overlæg udsætte sig selv gang på gang for fødevarer eller andre stoffer, som er kendt for at kunne skade kroppen? Måske rygere, men de har i det mindste foretaget et bevidst valg.

Resten af os har simpelthen fulgt den anbefalede kost, som har et lavt fedtindhold og et højt indhold af flerumættet fedt og kulhydrater – uden at vide, at vi forårsager gentagne skader på vores blodkar. Disse gentagne skader giver kronisk inflammation, der fører til hjertesygdom, slagtilfælde, diabetes og fedme.

Lad mig lige sige det én gang til: Skaderne og inflammationen i vores blodkar skyldes den fedtfattige kost, som lægeverdenen har anbefalet i årevis. Hvem er de største skurke, når det gælder kronisk inflammation? Det er ganske enkelt de alt for mange stærkt forarbejdede kulhydrater (sukker, mel og alle de produkter, der fremstilles af dem), og det overskydende indtag af omega-6 vegetabilsk sojabønne-, majs- og solsikkeolie, der er i mange forarbejdede fødevarer.

Prøv lige et øjeblik at forestille dig, at du gnider en stiv børste over blød hud, indtil den bliver rød og er tæt på at bløde. Det gør du flere gange om dagen, hver dag i fem år. Hvis du kunne holde det ud, ville du have et blødende, hævet, betændt område, som bliver værre og værre for hver skade, du påfører det. Det er et godt billede på inflammationsprocessen, som foregår i din krop lige nu.

Uanset hvor inflammationsprocessen forekommer, udvortes eller indvortes, så er det det samme. Jeg har kigget ind i tusindvis af arterier. En syg arterie ser ud, som om nogen har taget en børste og gnubbet gentagne gange med den mod arteriens væg. Adskillige gange om dagen hver dag giver den mad, vi spiser, små skader, der samler sig til flere skader og får kroppen til at reagere hele tiden – og ganske korrekt – med inflammation.

Når vi nyder den søde smag af en kage, sætter det kroppen i alarmberedskab, som om en fjende er trængt ind og har erklæret krig. Fødevarer, der er fyldt med sukker og simple kulhydrater eller forarbejdet med omega-6 olier for god holdbarhed, har været det bærende element i den amerikanske kost i seks årtier. Disse fødevarer har langsomt, men sikkert forgiftet os alle. Hvordan kan det at spise en kage starte en kaskade af inflammation, der gør dig syg?

Forestil dig, at du hælder sirup ud over dit tastatur – så har du et billede af, hvad der sker inde i cellen. Når vi indtager simple kulhydrater som sukker, stiger blodsukkeret hurtigt. Som reaktion udskiller din bugspytkirtel insulin, hvis primære formål er at transportere sukker ind i hver celle, hvor det oplagres til energi. Er cellen fyldt og ikke har behov for glukose, afstødes det, så det ekstra sukker ikke giver grus i maskineriet. Når den fyldte celle afstøder glukose, stiger blodsukkeret, bugspytkirtlen producerer mere insulin, og glukosen omdannes til lagret fedt.

Men hvad har alt det med inflammation at gøre? Blodsukkerniveauet skal ligge inden for en meget snæver margin. Ekstra sukkermolekyler hæfter sig på en lang række forskellige proteiner og skader blodkarvæggen. Denne gentagne skade på karvæggen igangsætter inflammationen. Når blodsukkerniveauet øges flere gange hver dag, er det helt det samme som at bruge sandpapir på indersiden af dine skrøbelige blodkar. Du kan måske ikke se det, men du kan være evig forvisset om, at det sker. Jeg har set det hos over 5.000 patienter på mit operationsbord i løbet af 25 år. Der var én fællesnævner for dem alle sammen – inflammation i arterierne.

Lad os lige gå tilbage til den uskyldigt udseende kage. Den indeholder ikke kun sukker, den er bagt med en af mange omega-6 olier, fx sojaolie. Chips og pommes frites dyppes i sojaolie; forarbejdede fødevarer produceres med omega-6 olier, så de bedre kan holde sig. Omega-6 fedtsyrer er essentielle – de indgår i cellemembranen og kontrollerer, hvad der kommer ind og ud af cellen – men de skal være til stede i et korrekt forhold til omega-3. Hvis balancen skifter, fordi man indtager for mange omega-6 fedtsyrer, producerer cellemembranen kemikalier kaldet cytokiner, som direkte forårsager inflammation.

Den generelle amerikanske kost har produceret en helt ekstrem ubalance i disse to fedtstoffer – fra 15:1 helt op til 30:1 med omega-6 som det højeste tal. Det er en helt vild mængde cytokiner, der forårsager inflammation. Nu til dags skal et optimalt forhold ligge på 3:1.

Og for at gøre det hele endnu værre skaber de ekstra kilo, disse fødevarer giver, overloadede fedtceller, der udskiller store mængder pro-inflammatoriske kemikalier, der forværrer de skader, det forhøjede blodsukker giver. Den proces, der startede med en kage, bliver med tiden til en ond cirkel, der giver hjertesygdom, forhøjet blodtryk, diabetes og til slut Alzheimer’s, fordi den inflammatoriske proces fortsætter med uformindsket styrke.

Så jo flere forarbejdede fødevarer vi indtager, desto mere inflammation skaber vi hver dag. Kroppen kan ikke omdanne – og den er heller ikke bygget til at indtage – fødevarer, der er overlæsset med sukker og gennemblødt af omega-6 olier. Der er kun en ting, man kan gøre for at dæmpe inflammation, og det er at spise fødevarer i en tilstand, der ligger tættere på den naturlige. Opbygge muskler, spise mere protein. Vælge komplekse kulhydrater, fx farvestrålende frugter og grønsager. Skære ned på eller helt undgå inflammationsfremmende omega-6 fedt som majs- og sojaolie og de forarbejdede fødevarer, som fremstilles af dem. En spsk majsolie indeholder 7.280 mg omega-6, sojaolie 6.940 mg. Brug i stedet olivenolie eller smør fra kvæg, der har været på græs.

Animalsk fedt indeholder mindre end 20% omega-6 og vil i langt mindre grad forårsage inflammation end de såkaldt sunde olier, der kaldes flerumættede. Glem den “videnskab”, du har fået proppet ind i dit hoved de sidste årtier, nemlig at mættet fedt alene øger hjertesygdom. Det passer ikke. Og der er kun meget svage beviser for, at mættet fedt øger blodets kolesterolindhold. Eftersom vi nu ved, at kolesterol ikke er årsag til hjertesygdom, er bekymringen om mættet fedt endnu mere absurd i dag.

Kolesterol-teorien førte til anbefalinger om “nul fedt” eller “fedtfattig”, og derfor fik vi lige præcis de fødevarer, der nu forårsager en inflammationsepidemi. Den konventionelle medicin lavede en skrækkelig fejl, da man rådede folk til at undgå mættet fedt til fordel for fødevarer med et højt indhold af omega-6 fedtsyrer. Nu har vi en epidemi af arteriel inflammation, der fører til hjertesygdom og andre stille dræbere.

Det, du kan gøre, er at vælge de hele fødevarer, din bedstemor serverede, og ikke dem, din mor rakte ud efter på supermarkedets hylder, som er fyldt med forarbejdede fødevarer. Ved at fjerne
inflammationsfremmende fødevarer og tilføje essentielle næringsstoffer fra frisk, uforarbejdet mad, kan du genopbygge sunde arterier og restituere hele kroppen, som har taget skade af at spise en typisk amerikansk kost-

Dr. Dwight Lundell er tidligere direktør og chefkirurg ved Banner Heart Hospital i Mesa, Arizona. Hans private klinik, Cardiac Core Center, lå samme sted. Han grundlagde Healthy Humans Foundation, som fremmer et godt helbred med fokus på at hjælpe store virksomheder med at fremme medarbejdernes trivsel. Han er også forfatter til bogen ”The Cure for Heart Disease”.

Læs også
Hjertesygdomme – og naturlige veje til at modgå dem
Hvor meget ved du om dit hjerte?
Gå dig hjertesund
Kan din psyke give dig dårligt hjerte?
C- og E-vitamin og hjerte-/karsygdomme
Magnesium – det bedste til dig og dit hjerte
Bogomtale: Helbred dit hjerte