Sund kost og livsstil

Hørfrø for sundhedens skyld

Du bør spise hørfrø for sundhedens skyld. Denne ældgamle kornsort er en god kilde til essentielle fedtsyrer, kostfibre og lignaner.

Gamle optegnelser viser, at mennesket har spist hørfrø siden civilisationens begyndelse. Allerede før 5.000 år f.Kr. havde ægypterne hørfrø med i lægetasken. Senere i historien skrev Hippokrates om anvendelsen af hørfrø til lindring af mavesmerter. I det 8. århundredes Frankrig anså Karl den Store hørfrø for at være så vigtige for hans undersåtters helbred, at han indførte love og regler, der ligefrem påbød franskmændene at spise hørfrø.

Hvorfor er hørfrø så vigtige?

Op gennem århundrederne har dyrkningen af hørfrø spredt sig til hele Europa og Afrika og til slut også til Nordamerika. Hørfrø var den første olieholdige kornsort, som i stor målestok blev dyrket i det vestlige Canada. I dag bekræfter videnskabelige forskningsresultater de ernæringsmæssige egenskaber ved hørfrø som et led i en velafbalanceret kost:

  • Hørfrø har et højt indhold af alfalinolensyre (ALA). ALA er en essentiel fedtsyre, som i kroppen omdannes til EPA og DHA – to stoffer, som er kendte for deres gavnlige indvirkning på hjertesygdomme, gigt og blodpropper og for at fremme vores hjernefunktion. ALA har desuden i sig selv en række egenskaber, som ikke har nogen sammenhæng med EPA og DHA: Fedtsyren er gavnlig for hjertepatienter, den er med til at styrke immunforsvaret og forebygge kræftsygdomme, og den kan anvendes til behandling af barnløshed hos mænd.
  • Desuden indeholder hørfrø store mængder opløselige og uopløselige kostfibre, som medvirker til at fremme fordøjelsen og sikre regelmæssig afføring.
  • Og endelig er hørfrø den væsentligste plantekilde til lignaner – en gruppe stærke antioxidanter, som kan være med til at modvirke aldersrelaterede forandringer i kroppen og beskytte mod visse miljøgifte. Lignaner kan muligvis også medvirke til at reducere risikoen for visse former for kræft, specielt bryst- og tyktarmskræft.

Hørfrø for sundhedens skyld

Hørfrø som kilde til ”sundt fedt”

Hørfrøolie er en bemærkelsesværdigt god kilde til alfalinolensyre (ALA). ALA er en essentiel fedtsyre – et af de næringsstoffer, som er nødvendige for at opretholde livet. ALA skal tilføres via kosten, da menneskekroppen ikke selv er i stand til at producere stoffet.

Ca. 20 % af den ALA, vi indtager, omdannes i kroppen til to andre fedtsyrer: EPA og DHA (de samme gode stoffer, som findes i fiskeolie). Blandt EPA og DHAs egenskaber kan nævnes: Beskyttelse mod hjerteanfald, mindskelse af betændelsessymptomer og smerter ved leddegigt og beskyttelse mod blodpropper.

Desuden er DHA kendt for sin indvirkning på hjerne, humør og adfærd. DHA er en af byggestenene til hjernens vækst og udvikling. Adskillige dyreforsøg viser, at DHA forbedrer indlæringen, synet, hukommelsen og koncentrationsevnen. I en klinisk undersøgelse foretaget i Rotterdam fandt forskerne frem til, at ældre mænd, som spiser tilstrækkelige mængder DHA, kan bevare deres åndsevner – herunder hukommelse, koncentrationsevne og evne til verbal kommunikation – længere og bedre.

En japansk undersøgelse af en række studerende viste, at den gruppe, der tog et tilskud af DHA, bedre var i stand til at kontrollere deres aggressioner end deltagerne i kontrolgruppen.

På grund af den virkning, som ALA omdannet til EPA og DHA har i kroppen, kan indtagelse af hørfrø være specielt vigtig for vegetarer og mennesker, som ikke spiser fisk med regelmæssige mellemrum.

Tidligere forskning i ALA har næsten udelukkende haft relation til dets rolle i produktionen af EPA og DHA. Men i de senere år har man fundet ud af, at ALA har andre gavnlige virkninger i menneskekroppen end blot at kunne omdannes til EPA og DHA: ALA er vigtig for beskyttelse mod hjertesygdomme, forbedring af immunforsvaret, forebyggelse af kræftsygdomme og forbedring af den mandlige fertilitet.

Hørfrø for sundhedens skyldHjertesygdomme

Flere og flere forskningsresultater viser tydeligt, at hørfrø er et gavnligt kosttilskud for personer, som ønsker at reducere risikoen for hjerteanfald og åreforkalkning og at holde kolesteroltallet på et sundt niveau.

Befolkningsundersøgelser tyder på, at en kost, der er rig på ALA, kan beskytte mod hjerteanfald. Dyreforsøg viser, at ALA desuden kan reducere antallet af tilfælde af ondartet arytmi, fx ventrikulær fibrillation eller ventrikulær tachycardi. Desuden kan ALA fra kosten forlænge livet for patienter, som allerede har haft et hjerteanfald. Dette fandt man bevis for i en undersøgelse af flere end 76.000 amerikanske sygeplejersker, hvis spisevaner blev fulgt i over 10 år.

Og det samme resultat kom man til i et forsøg, der omfattede forsøgspersoner fra syv lande. Her viste det sig, at befolkningen på Kreta levede længere og havde færre dødsfald som følge af kredsløbssygdomme end andre befolkningsgrupper. Kretensernes gode helbred blev delvis tilskrevet deres kost, som var rig på ALA. En undersøgelse i Frankrig viste, at blandt personer, der lige havde haft et hjerteanfald, og som derefter begyndte at spise en kost, som mindede om den, der er typisk for Kreta, faldt antallet af dødsfald med over 70 %.

Åreforkalkning

Adskillige undersøgelser har gennem tidens løb dokumenteret ALAs rolle i forebyggelsen af åreforkalkning, som er den underliggende årsag til mange kredsløbssygdomme, herunder hjerteanfald. Man har fundet frem til, at tilsætter man ALA til kosten til rotter med forhøjet blodtryk, kan man i signifikant grad forlænge deres forventede levetid, fordi ALA hæmmer væksten af plak i blodkarrene.

Kolesterol

Forskere ved University of Toronto har påvist, at det samlede kolesteroltal faldt med 9 % og LDL-kolesteroltallet (det ”dårlige” kolesterol) med 18 % blandt en gruppe på 9 raske kvinder, som tog hørfrø som en del af deres kost. Kvinderne spiste 50 g knust hørfrø pr. dag (enten som ”ren vare” eller bagt ind i brød) i fire uger. Et højt, samlet kolesteroltal og LDL-kolesteroltal anses for at være risikofaktorer for åreforkalkning.

I en lignende undersøgelse fik 10 unge, sunde mænd og kvinder hørfrømuffins med 50 g hørfrø pr. dag i fire uger. Blodets samlede kolesteroltal faldt med 6 %, og LDL-kolesteroltallet faldt med op til 8 %. HDL- og triglyceridtallet ændrede sig ikke.

Og endelig skal nævnes, at en gruppe forskere har gennemført et tre måneder langt klinisk forsøg for at undersøge virkningen af hørfrø på en gruppe på 15 mænd og kvinder med for højt indhold af fedt i blodet. Patienterne, som var i langtidsbehandling med E-vitamin, udvidede deres daglige kost til at omfatte 3 skiver hørfrøholdigt brød og 15 g knust hørfrø. Resultatet var en betydelig reduktion i kolesteroltallet – det samlede tal blev reduceret med 7 %, og LDL-kolesteroltallet fald med 11 %. HDL-kolesteroltallet ændrede sig ikke med indtagelsen af hørfrø.

Forbedret immunforsvar

Immunforsvaret er betegnelsen for kroppens evne til at forsvare sig mod fremmede stoffer. Hørfrø indeholder to stoffer, som kan forbedre immunforsvaret: Alfalinolensyre og lignaner. Nye forskningsresultater tyder på, at ALA og lignaner fra hørfrø kan regulere immunforsvarsreaktionen og derfor formentlig støtte den kliniske behandling af autoimmune sygdomme.

For eksempel mener nogle forskere, at hørfrø formentlig kan anvendes til behandling af nyrebetændelse. Baggrunden er en undersøgelse fra 1995 af 9 patienter. Patienterne fik fra forsøgets start 15 g hørfrø dagligt i fire uger. Derefter blev dosis sat op til 30 g pr. dag i yderligere fire uger for at slutte på 45 g pr. dag i forsøgets sidste fire uger. Forskerne konkluderede, at patienterne ikke havde problemer med at tåle 30 g hørfrø pr. dag, og at denne dosis havde en gunstig indvirkning i form af forbedret nyrefunktion samt påvirkning af de inflammatoriske og plakdannende mekanismer, som har stor betydning for udvikling af nyrebetændelse.

Hørfrø kan også være en hjælp til den ernæringsmæssige behandling af andre sygdomme, hvor immunforsvaret bliver overstimuleret, fx leddegigt, psoriasis og multipel sklerose.

Hørfrø for sundhedens skyldBarnløshed hos mænd

Mangel på DHA i sædceller er en af markørerne for nedsat fertilitet hos mænd. En belgisk undersøgelser har påvist, at ALA kan gå gennem blod-testis-barrieren og rette op på denne mangel hos mænd med nedsat sædkvalitet.

En interessant ting er, at tilskud af fiskeolie ved forsøg ikke giver samme virkning, hvilket igen er et tegn på, at ALA har egenskaber, som ikke findes i EPA og DHA fra fiskeolie.

Lindring af forstoppelse: Fibre fra affedtet hørfrø

Hørfrø kan – i lighed med andre kornprodukter og grønsager – være med til at fremme afføringen, fordi de indeholder kostfibre. Der er ca. 15 g kostfiber i 100 g knust affedtet hørfrø. Dette er specielt vigtigt for ældre mennesker, som ofte har kroniske problemer med fordøjelsen, fordi de ikke bevæger sig så meget, spiser en kost med kun få fibre og får medicin for andre lidelser. En undersøgelse med syv deltagere med en gennemsnitsalder på 78 år viste, at den daglige afføringsfrekvens og antallet af på hinanden følgende dage med afføring steg blandt de personer, som holdt sig til de daglige 25 g hørfrø i form af muffins i en periode på fire uger.

Hørfrø som kilde til lignaner

Hørfrø er den plante, der indeholder flest lignaner – stærke antioxidanter, som kan nedsætte hastigheden på aldringsprocessen og beskytte mod visse miljøgifte. Adskillige dyreforsøg har vist, at lignaner fra hørfrø kan reducere omfanget af kræftsvulster. Sandsynligvis spiller lignaner også en rolle ved reduktion af blodets indhold af kolesterol.

Eftersom lignaner ved fordøjelsen omdannes til østrogene stoffer, kan mange af lignanernes gavnlige egenskaber tilskrives deres hormonelle virkning. Andre stammer fra ikke-hormonelle stofskifteegenskaber – fx enzympåvirkning, proteinsyntese og celletransport.

Sådan får du hørfrø og hørfrøolie i kosten

Hørfrø findes i mange former. De kan fås hele, knuste eller som olie i flydende form eller som kapsler. Hele eller knuste hørfrø kan anvendes til bagning og madlavning, mens olien er bedst egnet som et dagligt kosttilskud. Hele hørfrø er ikke lette at fordøje – og heller ikke lette at tygge – så den amerikanske anbefaling for passende dagligt indtag af ALA for voksne er 2,22 g – ca. 4 g hørfrøolie.

Hørfrø for sundhedens skyldLæs også
Hørfrøs sundhedsfremmende indvirkning på kredsløbet
Hørfrøolie i kosten er sundt
Hørfrø til en velfungerende fordøjelse
Hørfrø og hørfrøolie
Hørfrø med lignaner til både kvinder og mænd
Lignaner – hvad er det egentlig?
Naturmedicin med en kemikers øjne
Hørfrøolie kapsler beskytter dine celler mod aldring
Husk, at fedtsyrer er livsnødvendige
Hjertevenligt hørfrøbrød
Pandekager med havregryn og hørfrø
Anprisninger: Alfalinolensyre (ALA)

Kilder
Flax Council of  Canada, 1999.
Okiniwa Y et al. A high linolenate and high alpha-linolenate diet induced changes in learning behaviour of rats. Effects of shift in diets and reversal of training stimuli. Biological and Pharmaceutical Bulletin, 19(4): 536-40, 1996
Kalmij S et al. Polyunsaturated Fatty Acids, Antioxidants, and Cognitive Function in Very Old Men. American Journal of Epidemiology, bd. 145. nr. 1 pp 33-41.
Hamazaki T et al. Administration of Docosahexaenoic Acid Influences Behaviour of Plasma Catecholamine Levels at Times of Psychological Stress. Lipids, bd. 34, Suppl. (1999)
De Lorgeril et al. Mediterranean alpha-linolenic acid-rich diet in secondary prevention of coronary heart diseases. Lancet, 1994, bd. 343, 1454-1459.
Renaud S et al. Cretan Mediterranean diet for prevention of coronary heart disease. American Society for Clinical Nutrition. 1995, 61(Supplement) 1360S-7S.
Jacob R et al. Prolongation of life span in hypertensive rats by dietary interventions. Effects of garlic and linseed oil. Basic Research in Cardiology 92(4):223-232, 1997
Cunnane SC et al. Nutritional attributes of traditional flaxseed in healthy young adults. American Journal of Clinical Nutrition. 1995 januar, 61(1):62-68.
Bierenbaum ML et al. Reducing atherogenic risk in hyperlipemic humans with flax seedsupplementation: a preliminary report. Journal of the American College of Nutrition. 1993 oktober, 12(5):501-4.
Blackburn GL. Nutrition and inflammatory events: highly unsaturated fatty acids (omega-3 vs omega-6) in surgical injury. Proceedings of the Society for Experimental Biology and Medicine. 1992, 200:183-188.
Parbtani A, Clark WF. In: Flaxseed in Human Nutrition.  Cunnane SC and Thompson LU, eds. Champaign, IL: AOCS Press, 1995, pp. 244-260.
Clark WF et al. Flaxseed: a Potential Treatment for Lupus Nephritis. Kidney International. 1995 august, 48(2):475-80
Calder P. Immunoregulatory and anti-inflammatory effects of n-3 polyunsaturated fatty acids. Brazillian journal of Medical and Biological Research. 1998, vol 31(4), 467-90.
Yan L. et al. Dietary flaxseed supplementation and experimental metastasis of melanoma cells in mice. Cancer Letters. 1998 124(2): 181-6.
Onogi N. et al. Suppressing effect of perilla oil on azoxymethane-induced foci of colonic aberrant crypts in rats. Carcinogenesis, 17(6): 1291-6, 1996.
Begin ME et al. Selective killing of human cancer cells by polyunsaturated fatty acids. Prostaglandins.1985, vol 19, 177-186
Begin ME et al. Differential killing of human carcinoma cells supplemented with n-3 and n-6 polyunsaturated fatty acids. Journal of the National Cancer Institute. 1986, vol 77, 1053-1-61.
Kokoglu et al. Profiles of the fatty acids in the plasma membrane of human brain tumors. Cancer Biochemistry Biophysics, 16(4):301-12 1998
Thompson LU. Flaxseed and its lignan and oil components reduce mammary tumor growth at late stage of carcinogenesis. Carcinogenesis, 17(6): 1373-6 1996.