Sund kost og livsstil

Broccoli mod Helicobacter pylori

Infektion med Helicobacter pylori er udbredt over hele verdenen. Ca. 40 % af befolkningen i industrilandene og 70 % i udviklingslandene er smittebærere. Bakterien kan forårsage mavesår og giver gunstige vilkår for udviklingen af mavekræft. Infektionen kan behandles med antibiotika, men 15-20 % af de inficerede reagerer stort set ikke på behandlingen. Dette skyldes enten, at smittekimen trænger ind i cellerne i mavens slimhinde, hvor den er beskyttet mod antibiotika, eller at patienterne udvikler resistens mod antibiotika.

Ovennævnte undersøgelse gik ud på at finde aktive stoffer, som var såvel brugbare som billige nok til også at kunne bruges i udviklingslandene. Forskerne fandt ved et tilfælde ud af, at patienter med hårdnakkede mavesår fik det væsentligt bedre af at spise broccoli. Den sulforafan, som kan udvindes af broccolifrø, viste en udpræget antibiotisk virkning mod Helicobacter pylori – også på vævsprøver, hvor sygdomskimen lå intracellulært. Det virksomme stof var mere effektivt end resveratol fra drueskaller, allicin fra hvidløg eller epigallocatechin fra teblade. Bl.a. kunne sulforafan sænke antallet af mavekræfttilfælde hos mus, som tidligere var blevet behandlet med benzopyren.

Læs også
Broccoli – den store beskytter
Broccoli er sprængfyldt med sundhed
Diabetisk nefropati? Broccoli kan være en del af løsningen
Vigtig viden om mavesår
Mavesår – hvordan opstår de?
Tang kan modvirke Helicobacter pylori-relaterede sygdomme
Vin i moderate doser kan forhindre mavesår
Nigella – det hemmelige vidundermiddel
Kartoffelsalat med broccoli og sennepsmarinade

Kilde
Fahey JW et al: Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzo(a)pyrene-induced stomach tumors. PNAS 2002/99.