Sund kost og livsstil

Bær er propfyldt med sundhedsfremmende stoffer

Bær indeholder store mængder polyfenole stoffer, vitaminer og minera­ler – de biologisk aktive plantestoffer, der er i stand til at reducere risikoen for kredsløbssygdom og kræft.

Bær indeholder et stort udvalg af plantestoffer: Stilbener, tocoferoler, carotener osv. Heraf bidrager polyfenolerne og særligt anthocyaninerne (flavonoider) i høj grad til bærrenes antioxidante evner. Anthocyaniner er de stoffer, der giver den intense farve til mange frugter og grønsager, fx blå­bær, tranebær, blå kartofler og rødkål.

Polyfenole antioxidanter anses for at være de primære sygdomsbekæmpere, der beskytter kroppen mod frie radikaler – ustabile molekyler, der giver celleskader, som kan føre til kroniske eller dege­nerative sygdomme. De fleste mørkfarvede frugter har en høj antioxidant kapacitet.

Tranebær er i adskillige årtier blevet brugt i udbredt grad til forebyggelse og behandling af infektio­ner i urinvejene. De indeholder proanthocyanidiner (eller kondenserede tanniner), som forebygger, at bakterierne sætter sig fast på cellevæggene, og dermed reducerer risikoen for bakterielle infektio­ner. Dette er den formodede mekanisme bag den positive sammenhæng mellem tranebær og sunde urinveje, evnen til at hæmme mavesår forårsaget af Helicobacter pylori og den beskyttende virk­ning mod tandkødssygdom og huller i tænderne.

Mørkfarvede bær kan fremme hukommelsen, beskytte hjertet og reducere risikoen for kræft. Forskere har påvist, at en blåbærholdig kost kan reducere eftervirkningerne af hjerneblødning hos rotter, og at proanthocyanidiner i blåbær og tranebær måske kan medvirke til at kontrollere dannel­sen af visse kræftsvulster. Et forsøg har vist, at polyfenolstoffer fra vilde blåbær er aktive mod alle faser i kræftudviklingen: Dannelse, udvikling og spredning. Ekstrakt af tranebærrets kød kan også vise sig at være kræfthæmmende. Desuden er man i fuld gang med at undersøge det sund­hedsmæssige potentiale ved bærrenes affaldsprodukter.

Tranebær og blåbær kan desuden påvirke kredsløbet ved at fremme fjernelsen af kolesterol fra blo­det og hæmme iltningen af LDL-kolesterol. Fornylig er man begyndt at fokusere på de betændel­seshæmmende egenskaber ved flavonoide polyfenoler og deres positive bidrag til helbredet.

Bær og deres isolerede, aktive stoffer har vist sig potentielt at kunne modvirke diabetes, frem­me hukommelsen, bremse aldersrelaterede, neurodegenerative sygdomme, beskytte mod bestråling og fungere som et influenza-hæmmende middel.

Læs også
Frugt og bær til måltidet beskytter mod iltningsbelastning
Blåbær har masser af sundhedsfremmende indholdsstoffer
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?
Blåbær er sprængfyldt med antioxidanter
Bioflavonoider
Polyfenoler i bær og druer kan bevare hukommelsen
Bær – et vigtigt våben mod Parkinsons?

Kilder
Hoelzl C et al. J Physiol Pharmacol. 52, tillæg 2:49-64, 2005.
Weis El et al. Crit Rev Food Sci Nutr, 42:285-292, 2004.
Weis El et al. Antiviral Res, 66:9-12, 2005.