Kosttilskud Sund kost og livsstil

Grønne bladgrønsager beskytter mod kræft i tyktarmen

En kost, der indeholder mange grønne bladgrønsager, kan næsten halvere risikoen for kræft i tyktarmen, viser et forsøg, der er gennemført af forskere ved universitetet i Liverpool. Resultaterne af forsøget, som er offentliggjort i tidsskriftet Gastroenterology, viser, at et dagligt indtag af broccoli, kål, salat og spirer kan reducere
risikoen for kræft med 46 %.

De grønne bladgrønsager, som blev anvendt i forsøget, indeholder fibre med et højt indhold af galaktose, et sukkerstof, som menes at kunne medvirke til at forebygge, at proteiner kaldet lektiner binder sig til tyktarmens slimhinde og forårsager skader.

Forskerne udspurgte ca. 1.000 personer, hvoraf halvdelen havde kræft, om deres kost. De, der ikke havde problemer med tyktarmen, havde et højere kostmæssigt indtag af grønsager.

Til BBC sagde professor Jonathan Rhodes, som ledede forsøget: “De udtalelser om fordelene ved en kost med mange fibre, som har cirkuleret i årevis, har typisk oversimplificeret situationen, så det er ikke overraskende, at der har været forvirring og modstridende rapporter. Dette forsøg giver vigtige beviser for, at sammenhængen mellem kost og tyktarmskræft påvirkes af specifikke kostelementer frem for blot en generel virkning ved fibre”.

Rapporten sætter også fokus på de skadelige virkninger ved en kost med et højt kalorietal og store mængder kød. Ifølge BBC dør ca.20.000 briter årligt af tyktarmskræft.

Læs også
Grønne bladgrønsager – og de tilsvarende naturmidler
Inulin og kræft i tyktarmen
17 råd, der kan være med til at forebygge kræft
Grønne bladgrønsager fortynder blodet og hjælper ilttransporten
Spinat er en superfødevare
Nyrekræft: Frugt og grønt kan måske halvere mænds risiko

Kilde
Food Navigator