Sund kost og livsstil

Få det bedste ud af din mad

Køb økologisk

Økologiske fødevarer produceres ved hjælp af meget få pesticider, og der er ikke anvendt antibiotika eller andre almindelige tilsætningsstoffer.

Stol ikke på supermarkederne

Hvis vi ikke støtter de små, uafhængige leverandører, vil der snart ikke være alternativer til supermarkederne. Slagteren, fiskehandleren, bageren og grønthandleren på torvet er bedre uddannet og kender varerne bedre, end de fleste ansatte i et supermarked.

Køb ikke “færdigpakket”

Det meste af den færdigpakkede salat er blevet vasket i en kloropløsning, som er stærkere end det vand, man finder i en offentlig svømmehal. Når frugt og grønt bliver skåret i stykker, begynder de at tabe næringsstoffer og blive mere modtagelig for forurenende stoffer.

Vis din vrede

Er du sur over fødevarernes tilsætningsstoffer og pesticiderne? Synes du, at industrilandbrug er afskyeligt? Er du frustreret over, at varedeklarationerne er vildledende? Så skriv til dit lokale supermarked. Vrede, velformulerede kunder, som ikke lader sig spise af med et udvandet svar, er supermarkedernes værste mareridt, fordi de er nødt til at gøre noget ved dem.

Dagsmenu

Morgenmad

Undgå

Sukkerholdige morgenmadsprodukter. De fleste morgenmadsprodukter er stærkt forarbejdede med et stort indhold af salt og sukker. De fleste ernæringsbarer er stort set alle fyldt med fedt og sukker.

Spis i stedet

Havregrød. Vælg en enkel morgenmad lavet af fuldkornsprodukter: Havregrød eller fuldkornsmüsli uden tilsat sukker er gode forslag. Hvis du spiser på vej til arbejde eller skole, så vælg yoghurt naturel, et stykke frugt og et stykke brød.

Frokost

Undgå

Færdiglavede sandwiches. Igen: Læs varedeklarationen, og hvis ingredienserne ikke findes hjemme i dit køkken, så lad være med at købe sandwichen. Hold dig fra supermarked-sandwiches. De er afkølede, og de er lavet med teknologisk fremstillet brød, fordi det er det eneste, der kan holde til nedkølingen.

Spis i stedet

En hjemmelavet madpakke. Lav helst dine egne sandwiches. Ellers kan du vælge at købe en i en delikatesse eller hos bageren, hvor den laves, mens du venter.

Aftensmad

Undgå

Færdigretter og færdigblandede salater. Færdigretter er en stærkt forarbejdet suppe af kemiske tilsætningsstoffer, fyldstoffer, fedt, sukker og natrium. Fisk er sundt, men fisk fra fiskeopdræt har et højt indhold af kemiske tilsætningsstoffer.

Spis i stedet

Økologisk kød eller fisk. Hvis du køber kød i supermarkedet, så køb økologisk. Og kig efter kyllinger med et lille bryst og store ben. Regn med, at du skal betale lidt mere – jo mere det koster, jo mere sandsynligt er det, at dyret er opdrættet og behandlet ordentligt. Køb frisk fisk fra havet eller – hvis det ikke lige er muligt – fiskekonserves.

Læs også
Genmodificeret majs giver organskader
Kødklister – skal vi finde os i det?
Genmanipulerede fødevarer – biologisk krigsførelse?
Bakterier i mad kræver dødsofre
Klor kan skade luftvejene
Forskel på naturlige indholdsstoffer i økologisk og konventionel mad
Flere vitaminer i økologisk mælk
Opdrættede laks
Øko-smag
Flere vitaminer og mindre gift i økomad