Genetisk modificeret majs kan skade lever og andre indre organer hos pattedyr, viser et nyt forsøg, der er offentliggjort i tidsskriftet International Journal of Biological Science.
I forsøget fik rotter i en periode på 4½ måned tre forskellige blandinger af genmodificeret majs (NK 603, MON 810 og MON 863), der findes i fødevarer og dyrefoder verden over. Sammenlignet med rotter, der spiste ikke-genmodificeret foder, kunne man iagttage en negativ indvirkning på mange organer – specielt lever og nyre.
“Vores analyse viser, at nyrer og lever er specielt vigtige at fokusere på i forskningen, idet der er en klart negativ effekt på disse organer hos rotter, der spiser genmodificerede majs-varianter i blot 90 dage”, siger forskerne. Hver variant havde sin egen virkning, som var både køns- og dosisafhængig.
“Denne forskning er meget vigtig”, siger Ken Roseboro, redaktør af Non-GMO Report. “Den viser, at indtagelse af genmodificerede fødevarer har en indvirkning på helbredet, og dette bør få alarmklokkerne til at lyde hos amerikanske producenter om, at genmodificerede varer slet ikke bør være på markedet”.
“Når Non-GMO Project-mærket begynder at være trykt på flere og flere produkter, får det forbrugernes opmærksomhed til at stige”, siger Roseboro. “De fleste amerikanere tænker ikke over GMO-problematikken, men når mærket begynder at blive synligt, og projektet samtidig får omtale, vil folk få øjnene op for det og begynde at stille spørgsmål. Ideelt set har vi brug for mærker til genmodificerede varer som i Japan og EU. Non-GMO-projektet udfylder dette hul, så folk har mulighed for at vælge”, siger han.
Læs også
Genmanipulerede fødevarer – biologisk krigsførelse?
GMO-korn kan skade dine nyrer og din lever
Børneeksem – skyldes det forurening, kemikalier og unaturlig kost?
Fosfatudvinding: Fra Stillehavsidyl til månelandskab
Flere vitaminer og mindre gift i økomad
Phytonæringsstoffer gavner helbredet
Næringsstoffer – virksomme og uden medicinens fatale konsekvenser
Bogomtale: Oversigt over forbudte produkter
Kilde
Natural Foods Merchandiser, 11, januar 2010.