Som andre dele af kroppen skal tarmen holdes i god form. Tusindvis af danskere med fordøjelsesproblemer bruger afføringspiller. Andre med tilbøjelighed til diarré spiser stoppende præparater. Og andre igen bruger smertestillende piller for at komme af med deres maveonde.
Tarmen behandles som en affaldsskakt, der skal skaffe os af med de ufordøjede rester og intet andet. Den må tage imod sovepiller, der lammer den lige så meget, som de lammer hjerne og nerver. Den får overvejende fiberfattig, alt for blød, fedt- og sukkerrig kost, der passiviserer den i stedet for at stimulere den. Dens muskler bliver slappe ligesom alle andre muskler, når vi bruger dem for lidt. Når vi er stressede og ophidsede, er tarmen også stresset og ophidset.
Her foregår det vigtige fordøjelsesarbejde: I maven forvandles føden til en »næringsgrød«, og i den ca. 6 meter lange tyndtarm sker der – ved tilførsel af safter fra galdeblæren og bugspytkirtlen – et mindre mirakel. Under de sammentrækkende og udvidende bevægelser opsuger tarmen faste og flydende substanser og giver dem videre til de hårfine blodkar i tarmvæggen. Disse blodkar udmunder alle i portåren, den store vene, som fører direkte til leveren. Først her fabrikeres den egentlige næring for cellerne. Desværre kan tyndtarmen ikke skelne mellem nyttige og skadelige stoffer, og den kan heller ikke vide, om mængden af alkohol er for stor, eller om middagen har været lidt for rigelig. Og således kommer både godt og skidt gennem tarmvæggen, ud i blodbanen, videre til leveren og herfra ud i cellerne.
Ufordøjeligt materiale sendes videre til tyktarmen, hvor fordøjelsesprocessen afsluttes. Dette arbejde varer i alt ca. 12 timer, så fyldes portionsvis endetarmen, og kredsløbet kan sluttes.
Får tarmen ikke den rigtige »sending«, reagerer den: Ved vandmangel bliver afføringen hård, ved lavt fiber/ballaststofindhold stiger forrådnelsen, ved for meget sukker sætter der gæringsprocesser ind.
Tarmrens
Har du brug for hjælp til at fjerne ophobet, slimagtig afføring og forrådnelsesstoffer, som kan “gemme sig” i lommer i tyndtarmen, så skulle du prøve loppefrøskaller).
Ved sådanne forstyrrelser går de nyttige tarmbakterier til grunde, og de skadelige får overtaget. Er tarmbevægelserne (peristaltikken) for langsomme, bliver det indtagne materiale for længe i fordøjelsessystemet, og der kan udvikle sig betændelsestilstande, tarmsår, bylder og tarmkræft. Mange andre sygdomme kan have deres udspring i fordøjelsesvanskeligheder, for tarmfordøjelsens slutprodukter kommer ad blodvejen frem til alle celler fra isse til fod. Omvendt kan løsningen af sådanne fordøjelsesproblemer føre til helbredelse af mange sygdomme, der tilsyneladende ikke har noget med mave og tarm at gøre.
Gode råd til at holde fordøjelsen i orden
Der er mange meninger om, hvad der er rigtigt og forkert, men disse råd er sikre:
- Kosten skal være alsidig, rig på vitaminer, mineraler, fibre, korn og fuldkornsprodukter. Den skal indeholde lidt eller slet intet kød, fedt og sukker; til gengæld skal den være rig på frugt og grønsager, så vidt muligt rå. Mange små måltider er bedre end få store.
- Syntetiske præparater som sovepiller, smertestillende piller og afføringsmidler skal undgås i størst muligt omfang.
- Det daglige toiletbesøg skal passes, og tarmudtømningen skal være regelmæssig.
- Stress, fortravlethed, forkert levevis, sygdom, aldersbetinget besvær og andet kan forhindre, at mave og tarm fungerer optimal
Læs også
Nøglen til sundhed ligger i tarmen
Irritabel tyktarm: Kostens indflydelse på behandlingen
Ubalancer på tarmen – hvorfor opstår de?
Tarmen kan være årsag til mange sygdomme
Loppefrø – fibre til din fordøjelse og meget andet
Fibre – hvad er rigtigt og forkert?
Brottrunk – genvej til en sund tarm