Folkesundhed Kosttilskud

Carnitin – et stof med afgørende betydning for dit helbred

Vores gener bestemmer, hvad kroppen har brug for af ernæring. Og netop dét er vores største problem, for vi har stadig stenaldergener her i vores højteknologiske verden med for store krav, for meget stress og en kost, der ikke passer til kravene. Det er især kritisk, at kød udgør en mindre og mindre del af vores mad, og at det kød, vi spiser, er fyldt med usunde omega 6-fedtsyrer på grund af moderne husdyrhold.

Det fører til, at mennesker i alle aldre kommer til at mangle to livsnødvendige stoffer:

  • Carnitin og
  • omega 3-fedtsyrer.

Følgerne af mangel er nedsat præstationsevne, kropslig og mental udmattelse, for dårlig fedtomsætning, forhøjet fedtaflejring i vævet, større tilbøjelighed til at få infektioner og forhøjet blodfedtværdi. Gør man ikke noget ved denne mangel, kan det føre til en betydelig sundhedsrisiko. Især vegetarer er i farezonen, fordi de udelukkende spiser planteføde og dermed kommer til at mangle Carnitin.

Da kroppen ikke er i stand til selv at afhjælpe manglen på Carnitin og omega 3-fedtsyrer, må stofferne tilføres kroppen udefra. De to stoffer forstærker hinandens virkning. De sørger for et sundt stofskifte og en afbalanceret energiomsætning i menneskekroppen. Hvor meget energi afhænger af, hvor meget Carnitin der findes i musklerne.

Forebyggelsen af muskelsmerter kan blive endnu bedre, hvis man kombinerer Carnitin med et omega 3-koncentrat. De ‘usunde’ omega 6-fedtsyrer, som findes i vores mad, fremmer betændelsesreaktioner, mens omega 3-fedtsyrerne virker målrettet mod disse omega 6-fedtsyrer og samtidig forøger virkningen af Carnitin. Ved at øge kroppens nedbrydning af fedt sørger Carnitin og omega 3-fedtsyrer for at vedligeholde en sund kropsvægt, da Carnitin transporterer fedtsyrer fra blodet ind i muskelcellerne. Der omdannes de til energi.

Uden Carnitin samler fedtet sig i vævene. Denne egenskab er specielt vigtig for overvægtige, da Carnitin smelter overflødigt kropsfedt ved at øge forbrændingen. Desuden understøtter det kroppens immunforsvar. Men Carnitin beskytter ikke blot sportsfolk, men også utrænede, sunde mennesker mod muskelsmerter. Musklerne kan nemlig klare en større belastning med Carnitin, man får langt mindre ondt efter overbelastning, og smertegrænsen forhøjes. De, der tager Carnitin, taber sig 11 gange hurtigere end dem, der kun følger et kost- og træningsprogram.

Carnitin øger også de aerobe sportspræstationer og er et meget lovende næringsstof til forebyggelse af Alzheimers.

Carnitin fås i praktiske kapsler fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Carnitin – et næringsstof, der bremser aldersforandringer
Næringsstoffer til mitokondrierne = mere energi
Carnitin og omega 3-fedtsyrer nedbryder fedt og opbygger muskler
Carnitin mod ømme muskler
Carnitin er rigtigt godt for dit hjerte
Carnitin lukker op for energien
Carnitin – i hvilke tilfælde kan man komme til at mangle det?
Carnitin, hjerte-/karsygdomme og vindueskiggersyndrom
Antioxidanter til manden øger kvindens chancer for graviditet

Kilder
Acta Nutrimenta Sinica, 1997; 19(2): 146-51.
Nutrition Research 1997; 17: 405-14.
Neurology 1991; 41: 1726-32.