Kosttilskud Sport og motion

Carnitin – bivirkninger?

Carnitin er fuldstændigt sikkert at indtage. Det overskydende carnitin nedbrydes i tarmkanalen, mens hovedparten udskilles med urinen i form af trimethylamin-N-oxid. En analyse af de foreliggende videnskabelige undersøgelser af brugen af carnitin blandt sportsfolk har vist, at ved 2-5 g carnitin dagligt tilsat forsøgspersonernes kost i perioder, der strakte sig fra dage til flere uger, kunne ingen af undersøgelserne melde om intolerance eller bivirkninger.

Der synes at være bred enighed om, at et tilskud på ca. 2 g pr. dag er en passende dosis. Tager man mere end 4 g pr. dag, kan der stilles spørgsmålstegn ved, hvor meget der totalt set optages i kroppen. Selv højere doser nedsætter den biologiske tilgængelighed – men stoffet er dog stadig uskadeligt. Som vitaminoid er carnitin praktisk taget ikke-giftigt og giver ingen bivirkninger selv efter indtagelse af store doser. I denne henseende kan stoffet sammenlignes med de fleste aminosyrer. Den eneste kendte bivirkning ved indtagelse af carnitin i store doser er risikoen for at få diarré. Carnitin forårsager hverken fysisk eller psykologisk afhængighed selv efter lang tids brug og/eller i høje doser. Man kan holde med kosttilskuddet når som helst – og begynde at tage det igen når som helst.

Carnitin findes allerede i en relativt store mængde i kroppen (20-25 g) og i kosten. Stoffet er derfor ufarligt og kan indtages i måneds- og årevis, uden at man oplever negative bivirkninger.

I Danmark fås carnitin som kosttilskud under navnet Carnitin kapsler, der kan fås  hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Carnitin – eliksir for krop og sjæl
Carnitin øger præstationsevnen ved fysisk udfoldelse
Carnitin er rigtigt godt for dit hjerte
Carnitin lukker op for energien
Carnitin og type II-diabetes
Carnitin – et skud ungdom til aldrende mænd
Carnitin – hvor findes det?
Carnitin mod ømme muskler

Kilder
Rebouche CJ. Carnitine: Modern Nutrition in Health and Disease, 9. udg., New York 1999, pp. 505-12.
Carnitine: Lessons from one hundred years of research. Ann. NY Acad Sci 2004;1033:ix-xi.

 

Health News 2007