Kosttilskud

Salvie giver bedre hukommelse

Salvie historisk set

I Middelalderen var salvie længe et universallægemiddel. Plantens navn kommer da også af latin “salvo”, jeg helbreder, gør frisk. Romerne gav den navn, og munkene bragte den over alperne. I 812 påbød Karl den Store, at 90 bestemte planter skulle dyrkes i alle hans lande. Salvie var en af de vigtigste. Den blev også kaldt “ambrosia deorum” – gudernes spise. Den hjalp imod diverse fysiske sygdomme, men man mente også, at den styrkede ånden. “Den styrker hukommelsen, idet den varmer sanserne, og gør dem hurtigere,” lyder en tekst fra 1652.

Moderne forskning bekræfter

På Medicinal Plant Research Centre på University of Newcastle og på University of Northumbria har et forskerhold nu vist, at de gamle myter taler sandt. Testen bestod ganske enkelt i, at forsøgspersonerne fik enten piller med solsikkeolie eller piller med solsikke- og salvieolie. Solsikkeolien sørgede for at maskere smagen af salvie, så ingen vidste, hvilke piller de fik.

På en computerskærm blev vist 15 almindelige ord, ét ad gangen, i hvert et sekund. Enten umiddelbart efter fremvisningen af ordene, eller efter for eksempel en eller fire timer, skulle testpersonerne så i løbet af et minut nedskrive alle de af ordene, de kunne huske.

Klare resultater

De, der fik salvie, huskede signifikant flere ord end kontrolpersonerne. Forskerne mener, virkningen fremkommer ved, at salvie indeholder stoffer, der hæmmer enzymet acetylcholin-esterase, AChE. Acetylcholin, ACh, er en neurotransmitter. Når den har formidlet nervesignalets overførsel fra en nervecelle til den næste, nedbrydes ACh af AChE. Hæmning af enzymet medfører, at ACh kan nå at påvirke modtagernervecellen i længere tid. Hos Alzheimer-patienter ser man en nedsat mængde ACh, og derfor kan det tænkes at være en fordel at indtage en AChE-hæmmer. Så får den mængde ACh, der nu engang er, lov til at fungere.

A plastic bag of dried sage leaves labeled "SALVIE" from the Natur-serien brand. The label includes product information in a foreign language and a barcode.

Ingen bivirkninger

Salvien synes at være helt fri for de bivirkninger, mange Alzheimer-midler har, og salviens virkning som antioxidant og betændelseshæmmer kan også være gunstig ved behandling af denne sygdom.

Salvie fås som tørret urt til fx tebrygning – eller i praktiske kapsler, hvis du foretrækker det. Begge produkter kommer fra Natur-Drogeriet A/S og kan købes hos Matas og i helsekostbutikker.

Læs også
Angst kan dæmpes med salvieblade
Salvie bremser svedeture
Når overgangsalderen spiller én et puds
Rens energien og få mere flow i tilværelsen
Bær kan holde ældres hjerner sunde
Ginkgo biloba til din hukommelse
Hukommelsen er afhængig af aminosyren asparagin

Kilde
Pharmacology, Biochemistry and Behaviour, bd 75, 669-674, 2003.