Muskler og led

Chondroitin, glucosamin og MSM

Chondroitin, glucosamin, MSM – måske har du hørt om disse naturprodukter, men er usikker på, hvad der gemmer sig bag betegnelserne?

Vi har i vores krop over 100 led, som muliggør og koordinerer de mest forskellige bevægelser. Med alderen sker der imidlertid slitage på de ledbeskyttende brusklag, og der kan opstå slidgigt. Symptomerne ved slidgigt er mangeartede: Knirkende ledlyde, hævelser og stivhed. Under den nedbrydende sygdomsproces kan der yderligere forekomme betændelse i ledhinden. Ledet hæver, og der kommer smerter.

Der har i mange år været præparater på markedet, som i kombination med en hensigtsmæssig livsførelse muliggør en bedring af ledsituationen og dermed af det samlede bevægelighedsbillede. Det drejer sig om chondroitinsulfat, glucosamin og lignisul MSM. Sidstnævnte virker smertelindrende.

Chondroitinsulfat

Chondroitin - sammen med glucosamin og MSM et plus for dine muskler og knoglerChondroitinsulfat virker som en “væskemagnet”. Stoffet sørger for, at der oplagres tilstrækkeligt vand i brusken, så den ikke mister sine svampeagtige støddæmperegenskaber. Desuden bremser stoffet brusknedbrydende enzymer og understøtter dermed på rationel vis virkningen af stoffet. Chondroitin udbedrer beskadiget brusk og formindsker tilmed risikoen for betændelse i de ramte led. Der er ikke rapporteret om bivirkninger.

Chondroitin Vegan kapsler er fremstillet ved mikrobiel fermentering og sulfatering og anvendes som et kosttilskud. Bruges den rå eller urensede chondroitinsulfat, er optagelsen minimal. Derfor er ren chondroitin med en optagelsesrate på op til 90% ved oral indtagelse nødvendig for at nå resultater. For at heles og reparere sig selv må kroppen tilføres ernæring, noget der er almindeligt anerkendt, men i vidt omfang forsømmes. Chondroitin synes at være meget vigtig for at holde leddene sunde på grund af dets unikke evne til såkaldt chondroprotektion (bevarelse eller stimulering af reparationsfunktionen i bruskcellerne).

Chondroitinsulfat forhandles af Natur-Drogeriet A/S under navnet Chondroitin Vegan.

Glucosamin

Glucosamin stimulerer bruskcellerne til at producere kollagen og andre knoglesubstanser, hvorved bruskens elasticitet og spændkraft bevares. Glucosamin, der udvindes af krabbeskaller, har i flere videnskabelige undersøgelser vist sig at have en meget positiv virkning på slidgigt.

212 patienter med slidgigt i knæet fik gennem 3 år enten glucosamin (1,5 g) eller placebo. Hos de sidste blev slidgigten forværret i løbet af de 3 år. Det kunne påvises, at ledspalten i knæet var blevet mere snæver – et tegn på at ledbrusken blev slidt. Men der var ingen forværring i glucosamin-gruppen. Patienterne her havde også færre symptomer. Glucosamin har ingen bivirkninger af betydning. Forskerne konkluderer, at glucosamin kan modvirke de forandringer i ledbrusken, som er typiske for slidgigt, ligesom symptomerne bliver mindre. Glucosamin findes naturligt i bruskens grundsubstans.

Lignisul MSM 

Lignisul MSM - sammen med glucosamin og chondroitin et plus for dine muskler, led og knoglerMSM (methyl-sulfonyl-methan) er organisk svovl – den slags, kroppen kan optage og udnytte. Svovl er det fjerde vigtigste mineral i kroppen, målt efter vægt. Det findes i alle celler i alle dyr og planter. Forskere har påvist, at at dimethyl sulfoxid ved opvarmning krystalliserer, hvorved man isolerer 99,9 % af den gavnlige bestanddel MSM. Lignisul MSM er udvundet af fyrretræer og er et rent, naturligt, hvidt, lugtfrit, krystallinsk pulver.

Lignisul MSM anvendes ved både slidgigt og leddegigt, der er karakteriseret af smerter, stivhed, hævelser og nedsat bevægelighed. Der er rapporteret om betydelige forbedringer af tilstanden ved en daglig dosis på 2-8 g (1 strøget tsk. = 3,5 g). Lignisul MSM reducerer ledsmerter og ledhævelser uden at skade mavesæk og ledbrusk som ved “gigtpiller” (ibuprofen).

Virkningen skyldes formentlig MSMs evne til at få skadelige substanser til at flyde ud af cellerne og samtidig tillade næringssubstanser at komme ind. Det forhindrer, at der opstår et ekstra tryk i cellerne, som fører til inflammationstilstande og smerter. Stoffet har også vist sig at genoprette fleksibiliteten i cellevæggenes proteinlag, så væske lettere trænger gennem vævet. Det blødgør vævet, udligner tryktilstande og virker dermed smertelindrende. Mange sportsfolk bruger i dag MSM til forebyggelse af kramper og muskelømhed, ældre kan have gavn af det ved fx natlige lægkramper.

MSM regnes for fuldstændigt uskadeligt, og overskydende MSM skylles ud af kroppen i løbet af ca. 12 timer.

Læs også
Chondroitin mod slidgigt
Slidgigt: Glucosamin og ingefær er bedre end ibuprofen
MSM: En hjælp til gigtpatienter
Virksom behandling af slidgigt
Gigtmidler fordobler risikoen for hudkræft

Kilder
Conte A et al. Biochemical og pharmachokinetic aspects of oral treatment med chondroitin sulfate. Arzneim Forsch 1995; 45:918-25.
Cooper A. Biochemistry of Sulfur-containing Amino Acids. Ann. Rev. Biochem., 1983.
Dennis AJ, Wilson HE. Altered Mitogenic Responsiveness of Chronic Leukemic Lymphocytes and Normal Human Lymphocytes Treated With Dimethylsulfoxide. Ann N Y Acad Sci. Jan 1975.
Schenk RC. New Approaches to the Treatment of Osteoarthritis: Oral Glucosamine and Chondroitin Sulfate. AAOS Instructional Course Lectures, Volume 49, 2000; 491-494.
Theal CL. Neutraceuticals as Therapeutic Agents in Osteoarthritis. Rheumatic Sygdom Clinics of North America, May 1999; 379-395.