E-vitamin Gigt og andre sygdomme i bevægeapparatet Kosttilskud Muskler og led

Rygsmerter og naturmidler

Er du plaget af rygsmerter, så læs videre her – du får et overblik over nogle af de naturmidler, der kan lindre, uanset om dine smerter skyldes gigt eller andre former for ledproblemer.

Djævleklorod - et af de naturmidler, der hjælper på rygsmerterDjævleklorod

I den traditionelle medicin i Afrika regnes djævleklorod næsten for at være et universalmiddel. Forskellige undersøgelser bekræfter den betændelseshæmmende og smertelindrende virkning ved roden. I en tysk undersøgelse af patienter med uspecifikke rygsmerter viste et ekstrakt af djævleklorod sig tydeligt overlegent i forhold til placebo. Efter fire ugers behandling angav over 80 % af patienterne en let til tydelig bedring af symptomerne, mens 16 % hævdede, at de oplevede en udpræget bedring.

Brændenælde

I middelalderen slog gigtpatienter sig med buketter af brændenælder for at lindre smerterne. I dag er man knap så hårdhændet, men urten er den samme: Brændenældepulver kan anvendes mod gigtsmerter i ryggen. I en stort anlagt undersøgelse af 8.955 patienter med inflammatoriske og degenerative ledsygdomme berettede patienterne efter en 3-ugers behandling om reduktion af deres gener med gennemsnitligt 45 %.

De aktive stoffer i brændenælde synes at hæmme betændelsesfremmende transmitterstoffer. De patienter, som samtidig brugte smertestillende NSAID-produkter, kunne reducere eller helt undvære disse.

Peber

Chilipeber er også et gammelkendt middel mod smerter. Capsaicin, det brændende stof i peberen, kan nedsætte følsomheden i de smerteledende nervetråde. Body-Heat fra Natur-Drogeriet A/S er chilipeber i en kapselform, så du undgår den brændende fornemmelse af chilien.

Eksotiske frugter

Enzymer fra papaya og ananas (bromelain og papain) understøtter behandlingen af inflammatorisk gigt ved at nedbryde smerteformidlende transmitterstoffer. Desuden fjerner de stofskifteslutprodukter fra betændelsesstedet.

Hørfrø

Hørfrø er rige på flerumættede omega-3, -6 og -9  fedtsyrer. De hæmmer dannelsen af prostaglandiner – kroppens egne transmitterstoffer, som øger smertefølsomheden i væv, der er betændt på grund af gigt. Hørfrø fås både som frø og som olie.

E-vitamin

E-vitamin kan tage brodden af de frie radikaler – aggressive iltmolekyler, der angriber brusken ved inflammatoriske ledsygdomme. Vitaminet, der findes i hvede- og sojaolie, forhandles til behandlingsmæssige formål i højdoserede kapsler.

Læs også
Rygsmerter – sådan opstår de
Med djævleklorod til kamp mod gigtsmerter
Økologisk brændenældepulver mod smerter i leddene
Body-Heat: Alle fordelene ved chili uden den brændende smag
Hørfrø og hørfrøolie – masser af helsefordele
E-vitamin reducerer inflammation