E-vitamin

E-vitamin giver hudens antioxidanter et spark

Vores hud udsættes for både ultraviolette (UV) stråler fra sollys, forurenende stoffer indeholdende frie radikaler og ioniserende bestråling – og alle dette er med til at tære på hudens lagre af antioxidanter. Et hold forskere smurte E-vitamin på huden af hårløse mus 24 timer, inden de blev udsat for en høj dosis UV-bestråling (10 x den minimale dosis, der skal til for at få huden til at blive rød).

Indholdet af E-vitamin og andre antioxidanter i både epidermis og dermis steg i betydelig grad, og dermed øgedes beskyttelsen mod UV-bestrålingen. E-vitaminindholdet i epidermis blev forøget 62 gange og i dermis 22 gange. C-vitamin-indholdet blev forøget med 40 % i dermis, glutathion-indholdet med 50 % i epidermis og indholdet af superoxid-dismutase med 30 % i dermis. Indholdet af frie radikaler var lavere hos de mus, der havde fået påsmurt E-vitamin.

E-vitamin øger det antioxidante forsvar i huden – om ikke helt, så delvis ved at fremme det antioxidante netværk og genbruge andre antioxidanter. Et højt indhold af antioxidanter i kroppen kan formentlig reducere de frie radikalers skader på huden – og formentlig også for tidlig aldring.

E-vitamin styrker hudens antioxidanter

Læs også
E-vitamin: Hvad er det, og hvad gør det?
E-vitamin styrker hudens antioxidanterE-vitamin beskytter huden
E-vitamin virker mod dermatitis
E-vitamin: En gammel ven viser nye sider af sig selv
E-vitaminsalve tager sig af dine ar
Carotenoider – hudens forsvar
Hjemmelavet naturkosmetik giver frisk hud

Kilder
Lopez-Torres M, Thiele JJ, Shindo Y et al. Topical application of alpha tocopherol modulates the antioxidant network and diminishes ultraviolet induced oxidative damage in murine skin. British Journal of Dermatology (998). Bd 138, s. 207-15.