E-vitamin

For lidt E-vitamin giver ældre dårligere livskvalitet

Et lavt indhold af E-vitamin i kroppen kan være et forvarsel om en dårlig livskvalitet og øget inflammation i kroppen for ældre mænd og kvinder.

Forskere ved Victor Segalen-universitetet i Bordeaux vurderede 23 mænd og 46 kvinder, der deltog i et forsøg med ældre medborgere fra de tre franske byer Bordeaux, Dijon og Montpellier. Bedre fysisk helbred havde en sammenhæng med et lavere indhold af interleukin-6 og C-reaktivt protein, og bedre fysisk og mentalt helbred havde en sammenhæng med et højere kropsindhold af E-vitamin og tryptofan. En lavere koncentration af E-vitamin gav et højere niveau af interleukin-6 og et lavere tryptofanniveau med højere koncentration af C-reaktivt protein.

Forfatterne til forsøgsrapporten konkluderer, at “disse resultater dokumenterer en klar sammenhæng mellem E-vitaminniveau og inflammatoriske stier hos ældre og tyder på, at denne interaktion kan påvirke deres livskvalitet”.

E-vitamin findes i mange fødevarer, fx vegetabilske olier og græskarkerne. Du kan også købe E-vitamin som kosttilskud, fx fra Natur-Drogeriet A/S.

For lidt E-vitamin giver ældre dårligere livskvalitetLæs også
E-vitamin reducerer inflammation
E-vitaminmangel kan betyde fysisk svækkelse hos ældre
E-vitamin er godt for din kognitive funktion
E-vitamin og grå stær
Motion og kosttilskud er vejen til livskvalitet for ældre
Motion kræver ekstra E-vitamin
Carsten Vagn-Hansen: E-vitamin

Kilde
Br J Nutr, 2009.