Hjerne

Omega-3 fedtsyrer sat i forbindelse med aldring i hjernen

Et nyt forsøg tyder på, at et højere indhold af omega-3 fedtsyrer i blodet kan være med til at bremse aldring af hjernen.

De væsentligste fedtsyrer i menneskets kost er omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Fiskeolie indeholder de to omega-3 fedtsyrer docosahexaen-syre (DHA) og eicosapentaen-syre (EPA). Nogle nød­der, frø og vegetabilske olier indeholder alfalinolensyre (ALA), som kan omdannes til DHA og EPA i kroppen. Omega-3 fedtsyrer menes at give en lang række sundhedsfremmende fordele, bl.a. en lavere risiko for sygdomme i hjertets kranspulsårer og forbedring af kolesterolspejlet. Der er visse beviser for, at regelmæssig indtagelse af fisk og omega-3 fedtsyrer kan medvirke til at reducere risikoen for demens. Men resultaterne er ikke helt overensstemmende.

Beskrivelse af forsøget

Forskere vurderede forskere data fra 1.111 kvinder, der havde overstået overgangsalderen, i forbindelse med det såkaldte Women’s Health Initiative Memory Study. Formålet var at undersøge, om der er en forbindelse mellem blodets indhold af omega-3 fedtsyrer og hjernens aldring. Hjernens aldring blev evalueret gennem bl.a. samlet hjernevolumen.

Efter at have justeret data for faktorer som hormonbehandling og risikofaktorer for hjertesygdom fandt forskerne frem til, at et højere omega-3 indeks, inkl. både EPA og DHA, havde en sammenhæng med 2,1 cm3 større hjernevolumen end lavere niveauer. Desuden var der en sammenhæng mellem et højere omega-3 indeks og et større hippocampus-område – det område af hjernen, som spiller en vigtig rolle for kort- og langtidshukommelsen.

Forfatterne konkluderede, at et højere omega-3 indeks kan have en sammenhæng med større hjernevolumen og dermed langsommere aldring af hjernen. Der er behov for yderligere forskning.

Omega-3 fedtsyrer fra fiskeolie er godt for hjernen

Læs også
Omega-3 kan måske modvirke sen Alzheimers
Omega-3: Her er svarene på de vigtigste spørgsmål
Omega-3 kan medvirke til at beskytte hjernen mod luftforurening
Bevæg dig – og hold krop og hjerne i god form
Mættet fedt påvirker din hjerne
Betacaroten holder hjernen i form
Styrk din hjerne med naturprodukter
Hjernesvulster af aspartam?
Light-sodavand øger risikoen for hjerteanfald og hjerneblødning

Kilde
Pottala JV, Yaffe K, Robinson JG et al. Higher RBC EPA + DHA corresponds with larger total brain and hippocampal volumes: WHIMS-MRI Study. Neurology, 22. januar 2014.