Kosttilskud

Tranebær i kapsler – så slipper du for tilsat sukker

Det har længe været almen viden, at tranebær kan helbrede blæreinfektioner.

Forskere fra Harvard Medical School har bekræftet det lille røde bærs forebyggende og lægende evner. Det seks måneder lange forsøg omfattede 153 ældre kvinder, som enten drak 300 ml almindelig tranebærsaft om dagen eller 300 ml af en placebodrik fremstillet med samme smag og udseende som tranebærsaften. Urinprøver blev analyseret ved forsøgets start og derefter en gang om måneden i det halve år, forsøget varede. Man skønnede, at kvinderne havde en blæreinfektion, hvis deres urin var uklar og indeholdt mere end 100.000 bakterier pr. milliliter.

Forskerne fandt, at de kvinder, der drak tranebærsaft kun fik halvt så mange infektioner som dem, der fik placebo-drikken. De fandt også, at kvinder, der drak tranebærsaft, havde fire gange større chance for at blive af med en infektion fra en måned til den næste end kvinderne, der fik placebo-drikken. Forskerne bemærker, at det ikke er syreindholdet i tranebærsaften, der er ansvarlig for dens virkning, men snarere dens evne til at forhindre bakterier i at klæbe til blærens vægge.

Bemærk! Tranebærsaft indeholder sukker, der er guf for bakterierne. Tag derfor i stedet Tranebær kapsler uden sukker! Kan købes hos Matas og i helsekostforretninger.

Læs også
Tranebær mod urinvejsinfektion
Urinvejsinfektioner øger blodproprisiko
Plantestoffer er vigtige for dit helbred
Anthocyaniner viser stort potentiale mod fedme
Tranebærhøst
Bær er propfyldt med sundhedsfremmende stoffer
Lars Okholm: Sukker

Kilde
Avorn J et al. Reduction of bacteriuria and pyuria after ingestion of cranberry juice. Journal of the American Medical Association, bd. 271, nr. 10, 1994.