Urinvejslidelser

Urinvejsinfektioner øger blodproprisiko

Infektioner kan øge risikoen for at blive ramt af dybe venetromboser, fortrinsvis blodpropper i benene. Forklaringen kan være beskadigede blodkar. Det mener britiske forskere, der har offentliggjort deres resultater i tidsskriftet The Lancet.

Teorien om, at infektioner kan øge risikoen for hjerte-kar-sygdomme, er ikke ny. Tidligere forskning har vist, at infektioner i en vis udstrækning kan øge risikoen for blodpropper i hjerte og hjerne. Den nye undersøgelse viser, at også risikoen for dybe venetromboser øges i sammenhæng med infektioner. Undersøgelsen peger på en fordobling af risikoen i forbindelse med urinvejs- og luft­vejsinfektioner. Forskerne gennemgik data fra ca. 7.300 ældre patienter med dybe ve­netromboser og forsøgte at identi­ficere de patienter, der havde haft urin- og luftvejsinfektioner, umiddelbart før de fik en blod­prop. Registeranalysen viste en ty­delig kobling mellem infektion og blodprop. Højst var risikoen i to uger efter infektionen. Derefter af­tog risikoen og var efter et halvt år normaliseret.

Undersøgelsen klarlægger ikke, hvad det er for en mekanisme som gør, at infektioner øger risikoen for dannelse af blodpropper. Forskerne tror, at årsagen især er skader på karvæggene, og anbefaler, at der udføres nye studier for at udrede den præcise mekanisme.

Læs også
Tranebær mod urinvejsinfektion
Tranebær: Kan et lille rødt bær virkelig gøre underværker?
Græskarkerneolie gør noget godt for dine urinveje
Urte-Pensil mod urinvejsbesvær
Faste sænker risikoen for blodpropper
Overarbejde og mangel på søvn øger risikoen for blodprop i hjertet
Tømmermænd øger risikoen for blodpropper
Bekæmp infektioner med zink!

Kilde
The Lancet 2006; 367: 1075-79