Folkesundhed Kosttilskud Urter og krydderier

Nigellafrø reducerer risikoen for en række sygdomme

Nigellafrø er et gammelt naturmiddel, der har en gavnlig indvirkning mod en række sygdomme.

Hotte begreber som nutraceutiske og funktionelle fødevarer har afledt opmærksomheden fra menneskets søgen efter naturlig helbredelse. Selvom lægemidler har haft en gavnlig indvirkning på folkesundheden og har helbredt forskellige sygdomme, så må man også tage med i ligningen, at de har bivirkninger. Mange planter er testet for deres potentiale i behandlingen af sygdomme – nigella, også kendt som sortkommen, er en af dem.

Nigellafrø kan nedsætte risikoen for en række sygdomme

Sortkommen har en ernæringstæt profil, idet dens faste olie er rig på umættede fedtsyrer, mens den essentielle olie indeholder thymoquinon og carvacrol som antioxidanter. Planten indeholder desuden pæne mængder af proteiner, alkaloider og saponiner. Nye farmakologiske undersøgelser tyder på, at sortkommen i særdeleshed spiller en rolle for forbedringen af iltningsbelastningen ved at fjerne frie radikaler, fremkalde celledød i forskellige kræftcellelinjer, reducere blodets indhold af glukose og forebygge komplikationer ved diabetes.

Planten regulerer hæmatologiske og serologiske aspekter og kan være effektiv ved dyslipidæmi og luftvejssygdomme. Desuden kan dens immunforsvarsstyrkende og immunregulerende rolle bringe balance i immunforsvaret.

Der findes beviser, der støtter udnyttelsen af Nigella sativa og plantens biologisk aktive komponenter i en sund kost, der skal forbedre helbredet.

Læs også
Nigella – det hemmelige vidundermiddel
Nigellafrøolie giver naturlig hjælp til allergikere
Psoriasis kan afhjælpes med nigellafrøolie
Nigellafrø kan afhjælpe fedme-relaterede sygdomme
Nigellafrøets diabetes-hæmmende virkning
Nigellafrøolie mod COVID-19?

Kilde
Butt MS, Sultan MT. Nigella sativa: reduces the risk of various maladies. Crit Rev Food Sci Nutr. August 2010.