Immunsystem Kosttilskud Sund kost og livsstil

Planteekstrakter giver håb om nye antibiotika

Ekstrakter fra otte vilde planter har vist sig ef­fektive til at nedkæmpe bakterier og svampein­fektioner, der ofte forekommer som sekundære komplikationer hos patienter med kræft i mundhulen. Det er forskere fra Indien, der har kortlagt planteekstrakternes evner som antibiotika i tidsskriftet Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials.

Kræftbehandling svækker ofte patientens im­munforsvar, hvilket gør patienterne følsomme for en lang række mikrobiale infektioner. Forskerne undersøgte effekten af ekstrakter fra en række planter, der er kendt som natur­lægemidler, mod mikrober i patienter med mundhulekræft.

35 ud af 40 patienter havde et meget svækket immunforsvar med meget små mængder af neutrofile celler. Otte af planterne, herunder vild asparges, karrytræ og bukkehorn, formåede i laboratoriet at svække væksten af bakterier og svampe fra patien­ternes mund betragteligt.

Naturmedicin er i stigende grad blevet vigtig for behandling af en række sygdomme, og forskerne erfarede også, at ekstraktionsprocessen havde stor betydning for effekten og specificiteten af planteekstrak­terne mod mikroberne. Nogle af planterne fun­gerede ligesom bredspektret antibiotika, mens andre mere specifikt var målrettet en bestemt type mikrober.

Selvom de undersøgte planter var mindre potente end konventionelle antibiotika, håber forskerne på, at de kan benyttes mod de anti­biotikaresistente infektioner.

Kilde
In vitro antimicrobial activity of ten medicinal plants against clinical isolates of oral cancer cases. Annals of Clinical Microbiologyand Anti-microbials. 2011; 10:21.