Folkesundhed Magnesium

Magnesium kan afhjælpe hovedpine

Er der en sammenhæng mellem hovedpine og koncentrationen af magnesium i kroppen?

En gruppe forskere satte sig for at belyse dette spørgsmål og startede med at undersøge en række frivillige forsøgspersoner. De fandt frem til

  • 38 personer, der led af migræne uden aura.
  • 6 personer, der led af migræne med aura.
  • 25 personer med kronisk spændingshovedpine.
  • 19 personer, der led af nervesygdom uden hovedpine.

Forsøgsresultater

Det viste sig, at indholdet af magnesium stort set var det samme hos alle personer, når man målte serumkoncentrationer. Derimod var indholdet af magnesium betydeligt lavere i de røde blodlegemer hos de personer, der havde migræne uden aura (almindelig migræne).

Magnesium kan afhjælpe hovedpineDer var klar forskel, når man sammenlignede magnesiumkoncentrationen i de røde blodlegemer hos de 38 personer der led af almindelig migræne med alle de 50 andre personer. Forskellen blev endnu tydeligere, når man kun sammenlignede med de 19 personer, der ikke havde hovedpine. Derfor kunne man forestille sig, at et tilskud af magnesium ville forebygge migræne uden aura. De røde blodlegemer lever ca. 120 dage. Dette betyder, at der er mange modningsstadier repræsenteret i blodet, og der sniger sig usikkerhed ind, når man tager et gennemsnitstal.

Et tidligere studie har vist, at magnesiumtilskud faktisk hjælper mod hovedpine. Her drejede undersøgelsen sig om kvinder med såkaldt PMS-hovedpine. Her målte man magnesiumindholdet i de hvide blodlegemer og påviste et lavere indhold af magnesium i disse.

Fakta om magnesium

Magnesium er et udbredt grundstof, der bl.a. forekommer i væsken i vores celler og har betydning for enzymfunktionerne, nerveimpulsoverførsler og musklernes evne til bevægelse. Vi har omkring 50 % af vores magnesium i knoglerne, og her virker knoglemagnesium som et depot, vi kan trække på. Hos børn sker der en hurtig udveksling, hvis det er nødvendigt. Hos voksne går det langsommere.

Læs også
Magnesium hjælper mod klyngehovedpine
Hovedpine og aspartam
Magnesiummangel – mulige konsekvenser
Magnesium: Antistress-mineralet
Q10 kan medvirke til at forebygge migræne
Omega-3 fedtsyrer kan nedsætte frekvensen af hovedpine

Kilder
Schoenen J, Sianard-Gainko J, Lenaerts M. Blood magnesium levels in migraine. Cephalalgia 11, 2 (1991) side 97.
Facchinetti.F, Borella P, Farantino MR, Tassinari G, Sances G, Genazzani EAR, Nappi G. Magnesium treatment of premenstrural symptoms: a placebo controlled study. Migraine Trust International Symposium, Abstracts. (1990) side 52.
Mudge GH, Weiner IM. Agents affecting volume and composition of body fluids. I: Goodman and Gilman’s (red.) The Parmacological Basis of Therapeutics, Eighth Edition (1990) side 682.