Folkesundhed

Testosteron: For lidt øger dødeligheden blandt ældre mænd

En rapport offentliggjort i Archives of Internal Medicine forbinder på basis af en opfølgningsperiode på otte år et reduceret testosteronniveau hos mænd med en øget dødelighed. Testosteronniveauet hos mænd falder progressivt efter 30 års-alderen, og dette kan resultere i tab af muskelmasse og knogletæthed, mindsket energi og seksualdrift, samt symptomer på depression og irritabilitet.

Forskere analyserede sammenhængen mellem testosteronniveau og dødelighed blandt 858 mandlige veteraner over 40 år. Testosteronniveauet blev målt mindst 2 gange mellem 1994 og 1999. Forsøgs­personerne blev fulgt til og med 2002. 19 % af deltagerne havde et lavt samlet testosteronniveau (mindre end 250 ng/dl) eller et lavt frit tes­tosteronniveau, mens 53 % havde et normalt niveau af både samlet og frit testosteron. Blandt de re­sterende 28 % fandtes et lige stort antal med lavt eller normalt niveau.

Mens 20 % af de mænd, der havde et normalt testosteronniveau døde i løbet af opfølgningsperioden, døde 25 % af dem, der havde ensartede niveauer, og 35 % af dem, der havde et lavt testosteron­niveau. Efter justering for alder, sygdom og andre faktorer havde mænd med et lavt testosteronniveau en 88 % højere risiko for at dø i løbet af opfølgningsperioden i forhold til mænd med et normalt niveau. For at reducere indvirkningen af akut sygdom udelukkede forskerne de mænd, der døde inden for det første opfølgningsår, men man fandt alligevel en 68 % forhøjet risiko for dødsfald blandt mænd med et lavt testosteronniveau.

Større prospektive undersøgelser er nødvendige for at afklare forholdet mellem et lavt testosteron­niveau og risikoen for dødsfald, bemærker forskerne.

Læs også
Testosteron-underskud øger risikoen for at dø
For lidt testosteron øger risikoen for depression
Mænd og testosteron
Testosteron øger livskvaliteten hos mænd med Alzheimers
Hvad kan man gøre ved nattetisseri?

Kilde 
Shores MM, Matsumoto AM, Sloan KL, Kiviahan DR. Low serum testosterone and mortality in male veterans. Arch Intern Med. 14. august 2006;166(15):1660-5.