Folkesundhed

Medicinbivirkninger er en hyppig dødsårsag

Tre pct. af alle dødsfald kan bivirkninger ved medicin, mener svenske forskere.

Bivirkninger fra medicin kan være den syvende hyppigste dødsårsag i Sverige. Det viser en undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet British Journal of Clinical Pharmacology.

Undersøgelsen er baseret på en detaljeret gennemgang af 1.500 dødsfald fra tre tilfældigt udvalgte län i 2001. Forskerne gennemgik bl.a. patienternes journaler, dødsattester og eventuelle obduktionsrapporter. De søgte efter dødsfald, hvor øvrige dødsårsager var angivet, men hvor de havde mistanke om, at dødsfaldet var sket på grund af medicinbivirkninger. Disse ’mistænkelige dødsfald’ blev derefter på ny vurderet af et andet team af farmaceuter og patologer.

Til slut kom forskerne frem til, at 3 % af de 1.500 dødsfald skyldes bivirkninger fra medicin. Statistisk set gør det medicinbivirkninger til den syvende vigtigste dødsårsag i Sverige. Ifølge forskerne var indre blødninger den hyppigste dødelige bivirkning. Disse blødninger kan opstå efter brug af blodfortyndende medicin som aspirin og warfarin.

Forskerne mener, at undersøgelsen giver et mere realistisk billede af omfanget af dødsfald, som skyldes medicinbivirkninger, end tidligere undersøgelser, som hovedsageligt har været baseret på en gennemgang af dødsattester. Forskerne vil nu bruge materialet til yderligere undersøgelser for at se, hvor mange af dødsfaldene der kunne have været undgået.

Læs også
Diabetesmedicin mistænkes for alvorlige bivirkninger
Laila Launsø: Medicin har bivirkninger – både for kroppen og miljøet
Bivirkninger – svært for lægen at følge med
Meld en bivirkning
Q10 kan modgå bivirkninger af statinpræparater
Strålebehandling kan skade knoglerne

Kilde
British Journal of Clinical Pharmacology, 2008; 4: 573-579.