Æteriske olier Forkølelse, influenza og andre Infektioner

Hoste: Hvilke æteriske olier hjælper bedst?

Jeg døjer med hoste efter en omgang influenza – en hoste, der ikke vil slippe. Kan du anbefale nogle æteriske olier, som kan hjælpe?

De influenzatyper, vi har set de sidste par år, har været efterfulgt af en dyb, generende host, der bliver hængende længe efter, at alle andre symptomer er forsvundet. Mange almindelige æteriske olier kan hjælpe, når du hoster. De kan anvendes til dampinhalation eller fortyndes i en basisolie og masseres på brystet – eller måske dryppes i et varmt karbad. Når du er på farten, kan du komme et par dråber på et lommetørklæde, som du opbevarer i en plastpose, så du kan tage det frem, når du har brug for at få renset luftvejene.

Det er en god idé at søge læge, hvis hosten ikke vil gå væk, men æteriske olier er en enkel og billig behandlingsform, og olierne har flere egenskaber, der kan lindre halsen, løsne slim og reducere inflammation.

Mange har oplevet at blive ramt af influenza mere end én gang på en sæson, og for at undgå det kan det være en god idé at udnytte de antibakterielle egenskaber ved æteriske olier, fx ved at anvende dem i spray og olielamper, så de desinficerer luften.

Eukalyptus

Eukalyptustræet er hjemmehørende i Australien. Det blev anvendt til medicinske formål af aboriginerne og dyrkes nu i Nordafrika, Spanien, Californien og Indien – samt naturligvis Australien. Den primære aktive ingrediens er cineol, som har en antimikrobial virkning, som kan medvirke til at bekæmpe bakterier, der forårsager sygdom. Desuden har olien en betændelseshæmmende virkning, som er med til at løsne slim, lindre smerter og lindre muskelspændinger, som ofte ledsager forkølelse eller influenza.

Med sin let medicinagtige aroma er eukalyptus bredt anerkendt for sin evne til at behandle hoste og andre luftvejslidelser som ondt i halsen, bronkitis og bihulebetændelse.

Kanel

Kaneltræet er hjemmehørende i det østlige Indien og i Indonesien. Inderbarken fra små grene, der sælges som kanelstænger, er blevet anvendt til madlavning og som medicin i flere tusind år.

Kanel har en beroligende, krydret aroma og har også vist sig at være stærkt antibakteriel. En metaanalyse har konkluderet, at kanel har mange medicinske egenskaber, bl.a. evnen til ved inhalering at hindre de bakterier, der giver luftvejsproblemer, i at formere sig. Brug en diffuser eller en olielampe for at få mest ud af inhaleringen af kanel.

Æterisk rosmarinolieRosmarin

Rosmarin vokser naturligt i middelhavslandene, men dyrkes nu overalt i verden. Det er en klassisk krydderurt, og den er blevet anvendt som lægeplante og hellig urt i årtusinder. Dens væsentligste aktive ingrediens er rosmarinsyre, som ud over at være betændelseshæmmende – og dermed være med til at afslappe musklerne i halsen – også er antiviral og antibakteriel. Den har en varmende virkning, der klarer hovedet, når man masserer den på brystet.

Et mindre forsøg fra 2011 viste, at en spray indeholdende æterisk olie af eukalyptus, pebermynte, oregano og rosmarin var i stand til at forbedre symptomerne på lidelser i de øvre luftveje.

Kamille

De glade kamilleblomster kender de fleste. Både romersk kamille (Anthemis nobilis) og vellugtende kamille (Matricaria recutita) er kendt for deres beroligende og lindrende egenskaber. De to typer har nogenlunde samme virkning og bruges ofte til samme formål, men forsøg koncentrerer sig ofte om den ene – og oftest vellugtende kamille.

Begge typer af æterisk kamilleolie indeholder stærke betændelseshæmmere: Bisabolol og apigenin. Begge typer kan reducere inflammation, feber og smerter på samme måde som NSAID-præparater. Vellugtende kamille har vist sig at have betændelseshæmmende egenskaber. Romersk kamille har vist sig at kunne berolige bronkierne og lindre hoste.

Kamille er antiinflammatorisk og antiviral, og der er beviser for, at dampinhalation af kamilleekstrakt kan medvirke til at lindre blokeringer i de øvre luftveje. Kamille virkede hurtigt (inden for 15 minutter), og virkningen holdt sig i 2-3 timer.

Bergamot

Denne citrusfrugt er opkaldt efter den italienske by Bergamo. Den har en meget sur smag og en skal med stærk og meget karakteristisk aroma, som anvendes i Earl Grey-te, parfumer og Althea-bolsjer. Ved inhalation har bergamot en kølende, forfriskende virkning. Den kan også medvirke til at lindre feber og hovedpine – og har en antidepressiv virkning, som kan være med til at mindske humørudsving og lindre angst, når du er syg.

Den æteriske olie indeholder det aktive stof camphene, som også findes i muskat- og cypresolie, og som ifølge undersøgelser fungerer som slimløsnende. Den er antimikrobiel og har vist sig at kunne hæmme væksten i bakterier, vira og svampe.

Pebermynte

Denne populære urt er en hybrid af de andre typer af mynte, der dyrkes verden over. Den er blevet anvendt som lægeurt i årtusinder, særligt til åndedrættet og fordøjelsen. Pebermynte indeholder mentol, som ofte anvendes i håndkøbsmedicin mod forkølelse, og som kan lindre en stoppet næse og gøre vejrtrækningen lettere.

I en æterisk olielampe, som dampinhalation eller til indsmøring på brystet har pebermynte slimløsnende og krampeløsnende egenskaber og kan lindre blokeringer, så man slipper for hoste, astma, bronkitis, bihulebetændelse, influenza og forkølelse.

Et forsøg har påvist, at ved indtagelse af pebermynte i en drik kan urten afslappe musklerne i bronkierne – hvilket måske kan forklare, hvorfor olien synes at kunne hjælpe åndedrættet hos personer med hoste. Så måske skal du overveje at tilføje pebermyntete til de ting, du dagligt gør for at bevare et godt helbred.

Geranium

Mange bliver overrasket over at høre, at geraniumolie fremstilles af bladene, ikke blomsterne. Æterisk geraniumolie har en generelt afkølende, balancerende virkning og er god til at ”løfte humøret”. Forsøg viser, at olien også er nyttig til at lindre infektioner i de øvre luftveje, herunder bronkitis.

I en metaanalyse, der undersøgte fordelene ved en række urter i forhold til at lindre hoste, viste geranium sig at være placebo overlegen, når det gjaldt om at mindske frekvensen og omfanget af patienternes hostesymptomer. Den påvirkede også deltagernes humør i positiv retning. Geranium har desuden antibakterielle egenskaber, der gør den til en nyttig rumfrisker ved forkølelse og influenza.

Æterisk lavendelolieLavendel

Lavendel er en aromatisk busk, der vokser naturligt i middelhavsområdet. Den har en lang historie som lægeplante, og dens søde, beroligende aroma kendes verden over. Den har søvnfremkaldende evner, som giver en beroligende søvn og mildt smertestillende egenskaber, der gør den god til at lindre hovedpine og migræne. Det er også en effektiv krampeløsner, som kan lindre krampelignende hosteanfald.

Lavendel er desuden antiinflammatorisk og kan dermed lindre betændte bronkier. Sammen med dens naturligt beroligende og betændelseshæmmende egenskaber kan dette hjælpe for personer med luftvejssymptomer, herunder astma. Et forsøg har således vist, at inhalering af lavendelolie hæmmer modstand i luftvejene som følge af bronkial astma. Anvend fx lavendel til massage af brystet eller som dampinhalation – eller dryppet på din pude som hjælp til en helende søvn.

Tetræ

En plante, der – ligesom eukalyptus – har en lang historie med brug blandt aboriginere i Australien, som knuste bladene og brugte dem til at behandle hoste, sår og hudproblemer. Den har en let medicinsk aroma og er bakteriehæmmende – og er specielt velegnet til dampinhalation.

Dens stærke, antimikrobiale egenskaber sætter den i stand til at dræbe de bakterier, der kan give åndedrætsproblemer. Desuden har den betændelseshæmmende og immunforsvarsstimulerende egenskaber, der styrker kroppen og medvirker til at bekæmpe infektion. Under rekonvalescens kan man sætte fut i helingsprocessen med en helkropsmassage med bæreolie tilsat tetræ.

Æterisk oreganoolieOregano

Oregano har i århundreder været værdsat for sine helbredende egenskaber og sit brede spektrum af antibiotiske virkninger og varmende og udtørrende egenskaber, der kan medvirke til at helbrede luftvejs- og andre infektioner. Oregano anvendes traditionelt til at behandle problemer så forskellige som forstoppelse og diarré, gigt og hårdnakket hoste. For hoste anbefales det ofte som behandling af tilstoppede bihuler og som slimløsende middel, så åndedrættet lettes.

Æterisk oreganoolie har et højt indhold af et stof ved navn Carvacrol, som har vist sig at være et effektivt antimikrobialt stof mod mange typer af bakterier.

Prøv at tilsætte 5-8 dråber oreganoolie til 1-2 tsk kokosolie og masser det på dit bryst, når du hoster.

Læs også
Æteriske olier – det gode husråd
Æteriske olier dufter godt, føles godt og virker godt
Æteriske olier – generelt om oliernes anvendelse
Pebermynteolie – den æteriske olie over dem alle
Eukalyptusolie mod de ubehagelige pollen
Tetræolie – et must i dit husapotek
Eukalyptus – en plante, der helbreder og gør godt
Antibiotiske midler er ineffektive mod bihulebetændelse
Pimpinelledråber
Krampe? Hoste? Morgenkvalme? Måske kan yamsrod hjælpe…
Forbrugererfaring: Baldrian og humle mod irritationshoste
Massage til lindring og velvære

Kilder
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20359267
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3842692
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3475086/
https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0924224416304782
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2967840/
https://japsonline.com/admin/php/uploads/288_pdf.pdf
https://www.hindawi.com/journals/ecam/2015/828437/abs/