Betændelse kan bruges af kræftceller som en hjælp til spredning. Og kronisk betændelse i kroppen kan øge risikoen for, at man udvikler kræft.
“Op mod 25 % af en kræftsygdom skyldes allerede eksisterende, kronisk betændelse. Både lokal betændelse som fx mavesår, betændelse i tarmen og mere udbredt betændelse som gigt og psoriasis kan give grundlag for at udvikle kræft. Det er også derfor, at medicin, som bekæmper betændelse, mindsker risikoen for mave-tarmkræft. Har man kræft samtidig med en betændelsessygdom, vil sygdommen med meget større sandsynlighed udvikle sig med spredning. Derfor er det så vigtigt, at lægerne ser på hele kroppen og på, hvilke andre sygdomme og symptomer en kræftpatient har”, siger Mariam Grigorian, professor ved det Sundhedsfaglige Fakultet på Københavns Universitet.
Er kræften først blevet ondartet og begyndt at sprede sig, kan spredte celler blive aktive mange år efter, de har forladt den oprindelige svulst.
“Udviklingen af kræft kan gå meget langsomt og kan vare fra få måneder til op imod 30 år. l den tid kan spredte kræftceller ligge i dvale i forskellige organer og blot vente på de rette betingelser eller genetiske ændringer, inden de begynder at vokse. Netop derfor er det så vigtigt at have markører, der kan afsløre de kræftsvulster, der med stor sandsynlighed vil sprede sig. Så kan man behandle ekstra aggressivt og forhåbentlig komme spredningen i forkøbet”.
Læs også
Styrk kroppen mod betændelse!
Essentielle fedtsyrer virker betændelseshæmmende
Q10 kan fremme middelhavskostens betændelseshæmmende virkning
Modgå betændelse med stærk naturkur
Antibiotikabehandling øger måske risikoen for brystkræft
Opiatbaserede smertestillende midler spreder kræft
Resveratrol i små doser beskytter mod tyktarmskræft
Gulerødder kan medvirke til at nedsætte risikoen for kræft
Kemoterapeutisk middel kan medvirke til at sprede kræft
Kilde
Tæt på kræft, 2011