Hvis du vil bekæmpe mindre infektioner, skal du gøre miljøet omkring dig bedre og lade bakterierne være i fred.
Overforbrug af antibiotiske præparater har ført til, at de bliver mindre og mindre effektive, og det står helt fast, at de kun skal bruges til at behandle livstruende bakterielle infektioner. Spørgsmålet er, hvad man så skal gøre ved mindre alvorlige akutte og kroniske infektionssygdomme uden at ty til disse tidligere vidundermidler?
Hvordan kan man undgå overdreven brug af antibiotika?
Europæiske læger anvender rutinemæssigt ikke-skadelige præparater og naturprodukter, der er sikre – selv til behandling af aggressive, bakterielle infektioner. Der findes en række forskellige metoder, som overlapper på den måde, at de alle retter sig mod at ændre det mikrobiale miljø, så det ikke længere fremmer væksten af sygdomsfremkaldende bakterier. Konventionelt set er der tale om en sygdomsfremkaldende tilstand, når der er blot en enkelt mikrobe til stede. Men at forsøge at udrydde denne enkelte mikrobe kan resultere i, at man samtidig ødelægger symbiotiske mikrober, specielt i tarmsystemet. Slutresultatet er så, at andre og potentielt sygdomsfremkaldende mikrober, specielt svampe, resistente bakterier og vira, får frit løb til at formere sig.
Der findes mange forskellige måder at behandle infektioner på – uden brug af antibiotika. De omfatter bl.a. elektromagnetiske bølger og ultraviolet lys, homøopatiske midler og kinesisk urteterapi. Tre andre behandlingsformer – isopatisk immunmodulation, metalliske kolloider og essentielle olier med tinkturer – vinder mere og mere indpas blandt praktiserende læger i Europa og synes nu også at have fået fodfæste i USA.
Æteriske olier som mikrobedræbere
Læger i Frankrig bruger farmaceutisk godkendte essentielle olier, som udelukkende sælges til apoteker til behandlingsbrug. Disse adskiller ikke sig fra de essentielle (æteriske) olier, der anvendes i fødevare-, duft- og kosmetikindustrien.
32 æteriske olier fra planter blev undersøgt for hæmmende virkning på 13 fødevareødelæggende og industrielle gærstammer. Af disse var olier fra allehånde, kanel, kryddernellike, hvidløg, løg, oregano, sar (bønneurt) og timian mest hæmmende.
Oreganoolie er særligt populært
Den desinficerende virkning ved essentielle olier har man kendt til siden slutningen af det 19. århundrede. I Frankrig anser man essentiel oreganoolie for at være et af de mest kliniske anvendelige midler mod alle former for infektioner. Men forskning har også vist, at æterisk olie fra lemongræs har et imponerende virkespektrum. Fornylig har man ved forsøg påvist, at en blanding af oreganoolie og andre lignende urter kaldet Oregacyn P73 var i stand til at udrydde coronavirus, som er den sygdomsfremkaldende mikroorganisme, der er ansvarlig for udviklingen af Severe Acute Respiratory Syndrome, også kaldet SARS, i forsøg med cellekultur. Ifølge George Paolilli, RD, PA, OMHA, forskningschef for North American Herb & Spice, som er den virksomhed, der producerer både Oregacyn P73 og den populære P73 oreganoolie, der blev brugt i forsøget ved Georgetown University, tyder foreløbige beviser på, at oregano alene eller i kombination med andre essentielle olier er i stand til at reducere mængden af Hepatitis C viral-titer og nedregulere mængden af leverenzymer. “De essentielle olier anvendes endnu ikke i vid udstrækning, men naturbehandlere og læger er begyndt at få øjnene op for dem i takt med, at de ser forskningsresultaterne”.
En af de unikke egenskaber ved essentielle olier er, at sygdomsfremkaldende mikrober ikke opbygger resistens mod dem. “Vi ved ikke, hvorfor bakterier eller andre mikrober ikke opbygger resistens, men vi mener, det skyldes, at virkemekansimen er forskellig fra den, man finder i konventionelle former for antibiotika. Vi har en mistanke om, at de måske ødelægger mikroberne ved at opløse deres cellemembraner og derved fremkalde lysis (opløsning) af cellen”, lyder det fra Paolilli.
Fremtidige retninger
Mange naturbehandlere og læger bruger nu disse uortodokse metoder og kan rapportere om stor succes mod bakterielle infektioner – selv efter at konventionelle antibiotikakure er slået fejl. Franske læger har brugt essentielle olier til at behandle alvorlige hospitalsoverførte infektioner som bakteriel lungebetændelse og endog koldbrand, som ikke havde reageret på standardbehandling.
Efterhånden som mængden af forskningsresultater vedr. brugen af essentielle olier, isopatiske immun-modulatorer og metalliske colloid-vækster øges, bliver grundlaget mere sikkert for mere konservative læger, som så formentlig også vil begynde at lære at anvende disse metoder i deres praksis.
Synergieffekt
Synergieffekten mellem immunstyrkende stoffer og konventionel medicinsk behandling kan også være en nyttig indfaldsvinkel at udforske. Når behandling med antibiotika alene slår fejl, kan man måske forsøge sig med alternativer som supplement. Der er ingen tvivl om, at der vil blive ved med at være situationer, hvor det er nødvendigt med konventionel antibiotika-behandling. Men en af de mest tungtvejende årsager til at undersøge alternativer er, at man i videst mulig udstrækning bør undgå overforbrug af konventionelle antibiotiske midler, så de rent faktisk virker ved livstruende infektioner.
Læs også
Æteriske olier – generelt om oliernes anvendelse
Æteriske olier dufter godt, føles godt og virker godt
Æteriske olier – det gode husråd
Hjemmelavede desinfektionsmidler
Oreganoolie og infektioner
Pengesedler er møgbeskidte
Antibiotikaresistens – et stigende problem
Naturmedicin med en kemikers øjne
Naturens antimikrobielle konserveringsmidler
Kilder
Preuss H et al. Origanum oil against various organisms. Georgetown University Medical Center.
Conner DE, Beuchat L R. J. Food Science, bind 49 (1984)2, 429-434
Courmont P et al. Du pouvoir infertilisant de l’essence d’ail et de moutarde sur les cultures homogènes de bacille de Koch. C. R. Soc. Biol. 1937
Gildemeister E, Hoffmann F. Die ätherischen Öle, bind IV, Akademie Verlag, Berlin 1956
Gildemeister E, Hoffmann F. Die ätherischen Öle, bind IV, Akademie Verlag, Berlin 1961
Vlanet J et al. Phytothérapie et aromathérapie. Phytothérapie et Plantes médicinales, juni 1973.
Preuss H et al. Origanum oil against various organisms. Georgetown University Medical Center.