Godt at vide

Aspartam-syge

Praktiserende læger støder oftere og oftere på ”aspartam-syge” blandt deres patienter. Mere end 2/3 af befolkningen indtager nu kemisk aspartam – oftest i form af ”light”-sodavand og ”sukkerfri” pro­dukter. Masser af litteratur beskriver i detaljer de alvorlige neurologiske, psykiatriske, stofskiftemæssige, hor­monale, allergiske og afhængighedsskabende aspekter ved denne sygdom.

Den udbredte brug af populære aspartam-produkter, som kan optages gennem munden og svælget, bør give anledning til bekymring. Der findes tyggegummi, mundvand, medicinske tyggetabletter og vitaminer – og aflange ”mundfrisker”-strips, som kan lægges på tungen. Sukkerfrie pastiller anbefa­les til folk på en kulhydrat-fattig kost, som lider af dårlig ånde.

Den umiddelbare og forudsigelige opståen af symptomer (fx hovedpine, svimmelhed, kramper, forvirring, synsforstyrrelser og ledsmerter) ved udsættelse for aspartam – både første gang og efter­følgende – gør et stort indtryk. Og i den forbindelse er det relevante at omtale følgende aspekter:

  • Aspartam-tyggegummi tygges op til fem gange så længe som almindeligt tyggegummi.
  • Den øjeblikkelige optagelse af det nervebeskadigende stof fra munden og svælget – med direkte transport til hjernen – er klinisk påvist.
  • Aspartam-produkter kan give en stærk trang til søde sager på grund af øget insulin-udskillelse.
  • Der er en betydelig risiko for at blive afhængig af stoffet, primært pga dets metyl-alkohol-del. Mange mennesker har oplevet stærke abstinenser efter pludseligt ophør med indtagelse.

Reaktionen hos en kvinde, der hidtil havde været rask og frisk, er et godt eksempel. ”Jeg fik et epi­leptisk grand-mal anfald midt under en film, efter at jeg havde taget en Listerine Strip™. Det var en af mine venner, der gav mig strip’en, og det er det sidste, jeg husker. Efter hvad jeg har fået fortalt, stivnede jeg, vendte det hvide ud af øjnene, bed mig selv i tungen og begyndte at savle. Jeg kom til mig selv igen en halv time senere, da jeg var ankommet til hospitalet. Man kunne ikke se noget af­gørende på hverken CAT-scan eller MRI-scanning, i blodprøver eller andre tests.”

De personer, der har den største risiko for at reagere på indtagelse af aspartam, bør advares mod brugen af aspartamholdige produkter. Det gælder gravide, børn og patienter med krampeanfald, migræne, diabetes, hypoglykæmi (for lavt blodsukker) og vægtproblemer.

Læs også
Aspartams sammenhæng med mental sundhed
Aspartam og sukralose – derfor skal du undgå disse sødemidler
Fibromyalgi af aspartam
Hovedpine og aspartam
SteviaSød – sødemidlet uden sukker
Birkesød Xylitol – et sikkert sødemiddel
Piercinger giver dårlig ånde og løse tænder

Kilder
Roberts HJ. Reactions attributed to aspartame containing products: 551 cases. J Appl Nutr 1988; 40:86-94.
Roberts HJ. Aspartame (NutraSweet): Is It Safe?. Philadelphia, The Charles Press, 1989.
Roberts HJ. Sweet’ner Dearest: Bittersweet Vignettes About Aspartame (NutraSweet). West Palm Beach, Sunchine Sentinel Press, 1992.
Roberts HJ. Aspartame Disease: An Ignored Epidemic. West Palm Beach, Sunshine Sentinel Press, 2001.
Roberts HJ. Aspartame (NutraSweet) addiction. Townsend Letter for Doctors 2000; 198 (januar):52-57.