Patienters rettigheder
De vigtigste problemstillinger i lov om patienters retsstilling, udvalgt af Mette Hartlev, professor i sundhedsret ved Københavns Universitet.
- Loven bygger på respekt for den enkelte patients værdighed, integritet og selvbestemmelsesret og hensynet til at bevare et tillids- og fortrolighedsforhold mellem patient og sundhedsvæsen.
- Der skal informeres om andre fagligt set ligeværdige behandlingsmuligheder, herunder om behandlingsmuligheder, som ikke findes på eget sygehus.
- Kendskab til samtykkeregler for voksne, varigt inhabile patienter. Patientens nærmeste pårørende eller en værge skal give samtykke til alle former for behandling – også mindre behandlingsskridt.
- Der skal altid gives mundtlig information. Skriftlig information kan supplere, men ikke stå alene.
- Der skal bruges tolk, hvis patienten ikke kan forstå den information, der gives. Ellers er der ikke et gyldigt samtykke til behandling.
- Samtykke til videregivelse af helbredsoplysninger til fx sociale myndigheder og forsikringsselskaber mv. skal være konkret og angive, hvilke oplysninger der må videregives. Patienten skal vide, hvilke oplysninger der videregives.
- Når der videregives helbredsoplysninger til andre formål end patientbehandling, skal patientens samtykke dokumenteres over for sundhedspersonen.
- Patientens anmodning om aktindsigt skal besvares inden 10 dage.
- Patienten har altid ret til at få en kopi af sin journal.
Læs også
Læger fortier viden om bivirkninger
Forsøg med diagnosticering: Patienter fik stillet op til 31 diagnoser
Multisyge er en overset patientgruppe
Medicinalindustrien støtter patientforeninger
Patienterne forbereder sig – men siger det ikke til lægen
Carsten Vagn-Hansen: Medicin, mad og kosttilskud