Godt at vide

PCB: Døden i floden

Den amerikanske kemigigant Monsanto er i Danmark måske mest kendt for ukrudtsmidlet Round Up. Men i en menneskealder var virksomheden også verdens suverænt største producent af PCB. Den første kommercielle produktion blev i 1927 indledt på en fabrik i provinsbyen Anniston i den amerikanske sydstat Alabama.

At der var et eller andet giftigt i den olieagtige klorforbindelse, må have stået klart allerede tilbage i 1933, hvor 23 af 24 medarbejdere på fabrikken var ramt af udslæt i ansigtet og på kroppen.

I lokalområdet var der ligeledes en del, der undrede sig over, at der ikke længere levede fisk i det lokale å-system, hvor fabrikken udledte sit spildevand. For at få styr på graden af forureningen hyrede Monsanto i 1966 biologen Denzel Ferguson til at teste det forurenede vands giftighed. Ferguson medbragte en stor vandtank indeholdende 25 ferskvandsfisk af brasenfamilien. I små grupper blev de sænket ned forskellige steder i den lokale Snow Creek og et andet vandløb tæt på fabrikken.

“Alle 25 fisk mistede deres balance og vendte sig om på siden i løbet af 10 sekunder. Og alle var døde inden for tre et halvt minut,” lød det i Fergusons afrapportering til Monsanto. I et senere interview med avisen Washington Post fortalte et par af Fergusons assistenter om deres oplevelser med fiskeforsøget. “Det var som om, fiskene blev smidt ned i syre fra et bilbatteri,” sagde en daværende assistent. Og en marinbiolog supplerede: “Deres hud blev helt bogstaveligt løsnet fra kødet, ligesom en blodvabel på en fod.”

Den chokerende opdagelse blev stemplet som hemmelig. Men tidligere arbejdere på fabrikken og lokale beboere har siden fået en slags økonomisk oprejsning. I 2002 indvilgede Monsanto i at betale en erstatning på 700 mio. dollars svarende til 3,9 mia. kr. til beboerne i Anniston og nærmeste omegn.

Læs også
PCB er blandt de 12 farligste miljøgifte i verden
Genmanipulerede fødevarer fra Monsanto
GMO-korn kan skade dine nyrer og din lever
Forurening kan ændre vores celler
Importeret frugt og grønt kan gøre dig syg
Dioxin – vidste du det?
Dioxin er langt mere giftigt end først antaget
Vitaminer i maden – så meget går tabt