Medicinalvirksomheder undgår bevidst at sammenligne deres nye lægemidler med gamle og billigere produkter. Derved kan de sløre, at de nye produkter ikke er bedre end de gamle. Det offentlige kan spare op mod en milliard kroner om året ved at udskrive de gamle lægemidler – uden at det går ud over patienterne. Medicinalvirksomheder pynter på undersøgelserne af deres nye og dyrere lægemidler for at sikre, at læger vælger disse i stedet for ældre og billigere alternativer.
Kritikken kommer fra overlæge Peter C. Gøtzsche fra Rigshospitalet i København, der siger, at problemet berører alle typer medicin, lige fra antidepressiva til smertestillende midler og blodtryksmedicin.
“Vi ser gang på gang, at virksomheder foretager utilstrækkelige undersøgelser, hvor man bevidst undgår at sammenligne sit nye lægemiddel med gamle alternativer. Samtidig snyder virksomhederne på vægten for at fremhæve det nye produkt over for læger og myndigheden,” siger Peter C. Gøtzsche fra forskningscenteret Det Nordiske Cochrane Center, der har til huse på Rigshospitalet.
Han mener, at det offentlige kan spare mindst trekvart milliard kroner om året – og formentlig endnu mere – ved at lade en offentlig fond undersøge lægemidlerne i stedet for virksomhederne selv. Peter C. Gøtzsche henviser i sin kritik til ansete internationale tidsskrifter som The Lancet og JAMA, der flere gange har fremhævet medicinalvirksomheders snyd med undersøgelser. Blandt de anfægtede virksomheder er Pfizer, Pharmacia og Novos konkurrent Eli Lilly, men Gøtzsche har ingen konkrete eksempler fra Danmark.
Læs også
Lægetidsskrift påpeger vildledende medicinforskning
Kliniske resultater kan fordrejes
Medicinske forskere nægtet adgang til forsøgsdata
Medicinforsøg på dyr og mennesker
Et kik i bedstemors medicinskab
Carsten Vagn-Hansen: Nødvendig medicin?