Godt at vide

Opdrættede laks

Forskere fra Royal Society of Canada har udtalt, at “skadelige konsekvenser of fiske-morfologi, lungekapacitet og bevægelse har en sammenhæng med introduktionen af væksthormoner… særligt i laks fra Stillehavet og Atlanterhavet”.

Laks opdrættet i afspærrede bassiner vil også have et øget indhold af omega-6 (ligesom fabriksdyrkede dyr). Fisk er en god fødevare på grund af det høje indhold af omega-3 fedtsyrer, som balancerer det høje omega-6 niveau i kosten. Det transkønnede DNA i disse laks indarbejdes i bakteriernes genmateriale i menneskets fordøjelseskanal og vil også uundgåeligt nå ud i havmiljøet, hvor det vil påvirke den vilde natur.

Som loven ser ud i dag, er det ikke et krav, at sådanne laks er mærket som genmanipulerede – og dermed fratages forbrugeren retten til at vælge. Det er forkasteligt, idet forbrugerundersøgelser viser, at amerikanere er endnu mere på vagt over for genmanipulation i dyr end i afgrøder, som nu anvendes i et enormt antal fødevarer. Undersøgelser viser, at mere end 98 % af amerikanerne vil afvise genmanipulerede fødevarer, hvis de var mærket.

Kilde
Muir W, Howard R. Possible Ecological Risks of Transgenic Organism Release when Transgenes Affect Mating Success: Sexual Selection and the Trojan Gene Hypothesis, 96 Proceedings of the National Academy of Sciences. 13853-56 (1999).