Godt at vide

Opdrættede laks

Forskere fra Royal Society of Canada har udtalt, at “skadelige konsekvenser of fiske-morfologi, lungekapacitet og bevægelse har en sammenhæng med introduktionen af væksthormoner… særligt i laks fra Stillehavet og Atlanterhavet”.

Laks opdrættet i afspærrede bassiner vil også have et øget indhold af omega-6 (ligesom fabriksdyrkede dyr). Fisk er en god fødevare på grund af det høje indhold af omega-3 fedtsyrer, som balancerer det høje omega-6 niveau i kosten. Det transkønnede DNA i disse laks indarbejdes i bakteriernes genmateriale i menneskets fordøjelseskanal og vil også uundgåeligt nå ud i havmiljøet, hvor det vil påvirke den vilde natur.

Som loven ser ud i dag, er det ikke et krav, at sådanne laks er mærket som genmanipulerede – og dermed fratages forbrugeren retten til at vælge. Det er forkasteligt, idet forbrugerundersøgelser viser, at amerikanere er endnu mere på vagt over for genmanipulation i dyr end i afgrøder, som nu anvendes i et enormt antal fødevarer. Undersøgelser viser, at mere end 98 % af amerikanerne vil afvise genmanipulerede fødevarer, hvis de var mærket.

Læs også
Et grundigt kig på parasitter hos fisk
Økologisk landbrug vs. konventionelt landbrug
Forurening kan ændre vores celler
Kostkvaliteten falder – på trods af flere sunde fødevarer
20 af de sundeste fødevarer til et optimalt helbred
Økologiske fødevarer har højere næringsværdi

Kilde
Muir W, Howard R. Possible Ecological Risks of Transgenic Organism Release when Transgenes Affect Mating Success: Sexual Selection and the Trojan Gene Hypothesis, 96 Proceedings of the National Academy of Sciences. 13853-56 (1999).